Вълчев: Мислим за две пролетни ваканции за учениците - през април и май

https://www.24chasa.bg/novini/article/9556162 Вълчев: Мислим за две пролетни ваканции за учениците - през април и май Вълчев: Мислим за две пролетни ваканции за учениците - през април и май www.24chasa.bg
Вълчев: Мислим за две пролетни ваканции за учениците - през април и май

Красимир Вълчев е предложен за водач на листата на ГЕРБ в Шумен

Пролетните ваканции за учениците може да бъдат две. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев в Шумен, където официално откри нови STEM центрове за иновативно обучение в две училища.

Предложението все още не е окончателно одобрено, но се обсъжда, а според министъра има и предимства, като това, че ще има една по-кратка и една по-дълга ваканция, освен това се обхващат и дните около Гергьовден, предаде dir.bg. 

"Обхващаме 5 и 7 май, които няма да бъдат пълноценни учебни дни в другия случай, ако останат разпокъсани", коментира просветният министър.

По думите му няма да има промени в образователния материал, тъй като няма тематично изоставане за учениците от 12 клас, които ще завършат средното си образование тази година и им предстоят матури.

Преди ден Отрасловият към МОН предложи също да има две ваканции. Идеята е да се облекчи натовареност на учениците при редуването на присъствено обучение и обучение в електронна среда.

Засега, по графика за тази учебна година пролетната ваканция е предвидена от 3 до 11 април за учениците от 1-ви до 11-и клас, само за 12-и клас е малко по-кратка - от 8 до 11 април.

Иначе в Шумен просветният министър откри два STEM центъра - в средните училища "Йоан Екзарх Български" и "Трайко Симеонов".

Това са първите от общо пет технологични училищни центрове в Шуменска област. Изградени са с финансиране по Национална програма "Изграждане на училищна STEM среда". "Факт е, че когато са в модерна среда, учениците учат много повече и съответно мотивацията им за учене е по-голяма. Това не са просто модерно обзаведени кабинети, а и модел на учене - обучени преподаватели за преподаване с иновативни методи", коментира Вълчев в СУ "Йоан Екзарх Български".

Красимир Вълчев е предложен за водач на листата на ГЕРБ в Шумен за предстоящите парламентарни избори, пък обяви областният лидер на партията и кмет на града Любомир Христов. По думите му в четвъртък вечерта изпълнителната комисия е утвърдила листата на ГЕРБ Шумен. Самият Вълчев не коментира номинацията си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

COVID-19

Родилка с COVID почина в Сливенско, бебето й с отрицателен тест

Лидерът на социалистите във Врачанско подаде оставка

Лидерът на социалистите във Врачанско подаде оставка

Манфред Вебер и Бойко Борисов Снимка: Архив

Манфред Вебер поздрави Бойко Борисов за победата на изборите

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

Пристигнаха 62 010 дози от "Пфайзер", от май имаме избор на ваксини (Видео)

Инфографики: НСИ

България през 2020 година бе с най-голям спад на ражданията от 100 години насам

Най-атрактивните новини, свързани с научния живот в България, ще бъдат популяризирани по света и чрез англоезичното издание на БТА Daily News. За това се споразумяха днес генералният директор на БТА Кирил Вълчев (вдясно) и председателят на БАН Юлиян Ревалски.

БТА ще популяризира постиженията на БАН пред научната ни диаспора

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber