ЕС въвежда номер на ваксинираните и преболедувалите COVID

До три месеца се очаква ЕС да бъде технически готов за въвеждане на единен номер за хората, които са ваксинирани срещу ковид, преболедували са или са дали отрицателна проба при изследване. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след днешното онлайн заседание на Европейския съвет, цитирана от БТА.

По нейните думи държавите от ЕС са се споразумели за основните данни, които да бъдат вписвани към този номер и които да бъдат достъпни при проверка в електронна система. Тя отбеляза, че целта е националните бази данни с тези номера да бъдат съвместими. Въпросът за какво да служи тази информация, е съвсем отделен, поясни Фон дер Лайен.

Тя съобщи, че досега около осем на сто от пълнолетните граждани на ЕС са ваксинирани. До края на седмицата количествата ваксини, доставени в ЕС, ще достигнат 50 милиона дози. Ваксини се произвеждат на 41 места в Европа. В ЕС британският щам на вируса на ковид вече е навсякъде, южноафриканският - в 14 страни, а бразилският - в седем, добави Фон дер Лайен.

По нейните думи разпространението на заразата е устойчиво или намалява в 20 от страните в ЕС, а в седем се отчита ръст. Тя добави, че по данни от Израел, ваксинираните с препарата на "Пфайзер" повече не могат да бъдат преносители на зараза.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още