Пращат SMS при бедствиe или терор близо до нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/9549870 Пращат SMS при бедствиe или терор близо до нас Пращат SMS при бедствиe или терор близо до нас www.24chasa.bg
Промените в Закона за електронните съобщения бяха приети окончателно в сряда от парламента.
Промените в Закона за електронните съобщения бяха приети окончателно в сряда от парламента. СНИМКА: Велислав Николов

l Със закон гарантират евтин и бърз интернет за всички

l По мобилния телефон ще могат да засичат къде се намира някой, ако е обявен за издирване

Ако се намираме близо до природно бедствие, терористичен акт или друга извънредна ситуация, от средата на годината ще ни известяват с SMS. Това предвиждат промени в Закона за електронните съобщения, които депутатите приеха окончателно в сряда. Системата за предупреждение ще се въведе чрез европейския номер за спешни повиквания 112 и ще осигурява изпращане на съобщения към мобилните телефони на засегнатите в случаи на извънредни ситуации в съответен географски район.

С други помени в закона бързият интернет се включва в универсалната услуга. Това означава, че доставчиците ще трябва да осигуряват такъв за всеки, независимо къде живее. Бързият интернет трябва да дава възможност да се ползва безпроблемно имейл, търсачки и онлайн банкиране например. Услугата трябва да е с достъпна цена, а Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще определя кой оператор ще има задължение да я предоставя. Възможно е да има повече от един доставчик и да се направи разделение на географски принцип.

С наредба към закона допълнително ще се посочи с каква скорост трябва да е предоставяният интернет пакет, след като законът бъде обнародван в “Държавен вестник”.

Друга законова поправка предвижда възможност една от включените в пакет услуги да бъде прекратена и да се ползва от друг доставчик. В такъв случай при предсрочно прекратяване на договора за пакетна услуга ще се плаща неустойка само за тази част, която няма да се ползва, например за интернет или за телевизия, а не за цялата стойност на договора.

До този момент нямаше възможност за отказ само от една услуга, а се прекратяваше целият договор при желание на клиента, но в такъв случай той дължеше неустойка върху пълната такса.

Информацията от операторите за това къде е засечен даден мобилен телефон ще може да се използва и за търсене на лица, обявени за общодържавно издирване, както и за такива, осъдени на лишаване от свобода за тежки престъпления, гласят други законови поправки.

През ноември миналата година Конституционният съд обяви за противоконституционни сходни промени, които депутатите приеха в извънредния закон през март миналата година. Те предвиждаха да се даде достъп на МВР до данни от мобилните устройства, за да бъде проследявано местоположението на лица, поставени под карантина или задължително лечение.

В свое становище Министерствотвото на правосъдието сега посочва, че предоставянето на информацията, съдържаща се в справките на операторите, е необходима за установяване на издирвано лице, като това щяло да улесни намирането на хора, които се опитват да се скрият от правосъдието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев

БТА предложи партньорство на организациите на работодатели и на работници

Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)

Над 129 млн. лв. подкрепа на здравните заведения в борбата с коронавируса

Шефът та АПИ Георги Терзийски и инж. Иван Досев, член на УС на АПИ, се срещнаха с представители на инициативен комитет от Скравена във връзка с модернизацията на пътя Мездра - Ботевград. Снимка АПИ

Жителите на Скравена ще имат пряк достъп до трасето на Мездра - Ботевград

СНИМКА: pixabay

ЕК одобри допълнителни 562,5 млн. евро за България и още 3 страни (Обновена)

Представителите на Асоциацията на индустриалния капитал в България, КТРИБ, БСК и БТПП и на синдикатите - КНСБ и "Подкрепа" на днешната пресконференция. Снимка Йордан Симеонов

Бизнес и синдикати искат още 1,5 млрд. лв. към 12-те млрд. и планът внесен до 30 април

Kaufland България се включва с казус към участниците в хакатона „Бъдещето на храната“ на Panda Labs

Kaufland България се включва с казус към участниците в хакатона „Бъдещето на храната“ на Panda Labs

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber