Кристалина Георгиева: Глобалната икономика е на кръстопът

https://www.24chasa.bg/novini/article/9549621 Кристалина Георгиева: Глобалната икономика е на кръстопът Кристалина Георгиева: Глобалната икономика е на кръстопът www.24chasa.bg
Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева СНИМКА: Ройтерс
Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева СНИМКА: Ройтерс

Глобалната икономика е на кръстопът, каза изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева, предупреждавайки срещу "голям риск", че напредналите икономики и някои нововъзникващи пазари се възстановяват по-бързо, докато повечето развиващи се страни ще страдат през следващите години, цитира думите й “Анадолската агенция“

На фона на това, че няколко страни, които са изправени пред бавно пускане в оборот на ваксините COVID-19, Кристалина Георгиева попита дали политиците ще предприемат действия за предотвратяване на това голямо разминаване, предаде Фокус.

Тази ситуация не само ще влоши човешката трагедия, предизвикана от пандемията, но и икономическите страдания на най-уязвимите, заяви тя.

Георгиева припомни, че се очаква световният БВП да нарасне с 5,5% през 2021 г. и 4,2% през 2022 г., като в същото време тя предупреди, че спрямо предпандемичния период кумулативният доход на глава от населението ще намалее с 13% в развитите икономики и с 18% в икономики с ниски доходи и дори с 22% в развиващите се икономики, с изключение на Китай.

"С други думи, сближаването между страните вече не може да се приема за даденост", подчерта тя.

Георгиева каза също, че младите и нискоквалифицираните жени и други нискоквалифицирани работници ще бъдат засегнати от загуба на работни места поради различията.

Директорът на МВФ специално обърна внимание, че милиони деца все още имат прекъсвания в образованието поради мерките срещу разпространението на коронавируса.

„Помислете за предизвикателствата, които предстоят: само за икономиките на Г-20 (с изключение на Индия и Саудитска Арабия поради ограничения на данните), общите загуби на заетост се прогнозира да надхвърлят 25 милиона работни места тази година и близо 20 милиона през 2022 г.“, каза тя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев

БТА предложи партньорство на организациите на работодатели и на работници

Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)

Над 129 млн. лв. подкрепа на здравните заведения в борбата с коронавируса

Шефът та АПИ Георги Терзийски и инж. Иван Досев, член на УС на АПИ, се срещнаха с представители на инициативен комитет от Скравена във връзка с модернизацията на пътя Мездра - Ботевград. Снимка АПИ

Жителите на Скравена ще имат пряк достъп до трасето на Мездра - Ботевград

СНИМКА: pixabay

ЕК одобри допълнителни 562,5 млн. евро за България и още 3 страни (Обновена)

Представителите на Асоциацията на индустриалния капитал в България, КТРИБ, БСК и БТПП и на синдикатите - КНСБ и "Подкрепа" на днешната пресконференция. Снимка Йордан Симеонов

Бизнес и синдикати искат още 1,5 млрд. лв. към 12-те млрд. и планът внесен до 30 април

Kaufland България се включва с казус към участниците в хакатона „Бъдещето на храната“ на Panda Labs

Kaufland България се включва с казус към участниците в хакатона „Бъдещето на храната“ на Panda Labs

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber