Новите болни с 32% нагоре. Опасно близо сме до нови мерки (Графики)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9546294 Новите болни с 32% нагоре. Опасно близо сме до нови мерки (Графики) Новите болни с 32% нагоре. Опасно близо сме до нови мерки (Графики) www.24chasa.bg
Новите болни с 32% нагоре. Опасно близо сме до нови мерки (Графики)

- Смъртността засега остава сравнително ниска - средно 37 жертви на ден за седмицата

- Най-добра седмица в Европа за сезона

Броят на новите заразени се покачва за четвърта поредна седмица и достигна средно 1120 на ден. Това е с 32% повече от предходната.

Направени са почти 70 хиляди теста, като 11,2% са положителни при 9% седмица по-рано.

Активните болни са се покачили с 4000 души и вече са 27 629. При настанените в болница ръстът е 15%, а на пациентите в интензивните отделения - със 17%.

Въпреки неприятната тенденция за повишаване на заболелите положителните проби засега се движат на средни нива около 10% при близо 40% в седмиците на пика в края на 2020 г. Болниците и спешните отделения са натоворени около 40% от максималния им капацитет.

От понеделник (1.III.) предстои отварянето на заведенията у нас. Здравният министър проф. Костадин Ангелов посочи 200 заболели на 100 000 население на двуседмична база като критичен праг, след преминаването на който трябва да се преразгледа решението за отваряне. Към вторник (23.II.) числото на новите случаи за страната изчислено по този начин, е 199 (виж таблицата).

За последния месец то се е повишавало с по 30 на седмица. Ако тенденцията се запази за още 3 седмици, има опасност да достигне 300 нови заразени на 100 хил. население - друго критично число, посочено от шефа на “Пирогов” проф. Асен Балтов за праг, след който предстои връщане на някои от мерките. Очаква се подобна непредвидимост на ситуацията да накара част от ресторантьорите да изчакат с отварянето известно време, докато опасността от връщане на ограниченията отмине.

При смъртността обаче рекордно ниските нива за сезона от миналата седмица се запазват. Средно 37 българи са умирали на ден при 36 предишната седмица. Със средно 5,3 жертви на ден на 1 млн. население сме на 14-о място в класацията на смъртността.

Пандемията в световен мащаб продължава бавно да отслабва. За 7 дни новите случаи са с 5% надолу, а умрелите - с 15%. В черната класация почти всички страни отбелязват голям спад на жертвите. Португалия и Великобритания вече са със смъртност под 10 на милион. На първо място отново е Словакия, но и там вече тенденцията е към подобрение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

Момичета развеселяват омърлушените жители пред гара в столицата Токио.

Токио въвежда по-строги мерки, започва да ваксинира възрастните

Рамазанът, който започва тази седмица, настъпва в момент, когато голяма част от света е засегната от сериозна нова вълна на коронавируса. СНИМКА: Ройтерс

Рамазан по време на пандемия - мюсюлманите лавират сред ограниченията

Процесът на ваксинация у нас върви по-бавно, в сравнение с другите европейски страни.

13 държави от ЕС се споразумяха за COVID паспортите

Ваксината на "Джонсън и Джонсън". Снимка Ройтерс

В ЕС започва разпределението на първите доставки на "Джонсън и Джонсън"

СНИМКА: Pixabay

След 11-дневен локдаун в Словения от днес се разхлабват епидемичните мерки

Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Тръмп иска да кръстят ваксина срещу COVID-19 на него

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber