НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

ЕС подкрепя прехвърлянето на медицински екипи за Словакия

ЕС координира изпращането на медицински екип в Словакия в подкрепа на интензивното лечение на пациенти с COVID-19 по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС. Румъния вече предложи екип от 5 лекари и 9 медицински сестри, специализирани в интензивните грижи, съобщиха от пресцентъра на ЕК. 

ЕС мобилизира и допълнителни лични предпазни средства - 600 000 защитни маски FFP2 и 650 000 чифта ръкавици, предназначени за Сърбия. Те идват от европейския медицински резерв RescEU, поддържан от Гърция.

„Бих искал да благодаря на Румъния за изпращането на медицински екип в Братислава в подкрепа на лечението на пациенти с COVID-19, като по този начин приложи солидарността на ЕС. Също така, защитните маски и ръкавици, изпратени в Сърбия от резерва RescEU, ще помогнат за защитата на медицинския персонал, борещ се с COVID-19 в страната“, заяви Янез Ленарчич, комисар по управлението на кризи.

Държавите — членки на ЕС, могат да кандидатстват за финансиране в подкрепа на прехвърлянето на пациенти и транспортирането на медицински персонал и екипи чрез Инструмента за спешна подкрепа. От началото на пандемията от коронавирус Европейската комисия подкрепи 13 членки на ЕС, и участващите държави чрез Механизма за гражданска защита.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още