Китайските ваксини носят надежда за света

https://www.24chasa.bg/novini/article/9540585 Китайските ваксини носят надежда за света Китайските ваксини носят надежда за света www.24chasa.bg
Китайските ваксини носят надежда за света

Китай изпълнява ангажимента си да превърне своите ваксини срещу COVID-19 в глобален обществен продукт. През последните седмици Пекин изпрати ваксини до Зимбабве, Сенегал, Унгария и Перу, давайки надежда на тези страни за по-бързо справяне със здравната криза. По тази причина някои ги определят като китайски „новогодишни подаръци“.

До момента Китай е предоставил ваксини на 53 развиващи се страни, които се обърнаха към него с молба за помощ. В същото време изнася за други 22 държави. По молба на СЗО Китай реши да предостави на Световния механизъм за достъп до ваксини срещу COVID-19 (COVAX) 10 милиона дози, за да задоволи нуждите на развиващите се страни, предаде "Радио Китай". 

Китайските ваксини носят надежда за света

Зад нетърпението на много страни да получат китайски ваксини обаче се крие една жестока реалност, а именно, че те не разполагат с ресурси и канали да се сдобият с ваксини от западните страни.

Наскоро генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази тревога от сериозните регионални дисбаланси и несправедливост в глобалната ваксинация. Десет държави притежават 75% от общия обем на ваксините, а в над 130 страни и досега не започнала ваксинация. Генералният директор на СЗО Тедрос Геберйесус съобщи, че по последни данни, броят на поръчаните от развитите страни ваксини, е с 1 милиард повече от действителното търсене там. По-рано той предупреди, че неравенството между богати и бедни в областта на разпространението на ваксини кара „светът да е на ръба на катастрофален етичен провал“. Цената на този неуспех ще бъде животът и препитанието на милиарди.

Действията са по-важни от думите. На фона на епидемията, чието разпространение не затихва, западните страни не трябва само да обещават, а и да действат. Добре би било някои хора и политици в тях да надмогнат идеологическите стереотипи и спрат да етикетират сътрудничеството на Китай с други държави във ваксините като „геополитика“. Както посочи сръбският политически анализатор Стефан Владисавлевич, „изборът на китайски ваксини има връзка с живота на хората, а не с геополитиката. Хората не може да бъда оставени да умрат, те трябва да работят за икономическото възстановяване“.

Реалностите показват, че единството и сътрудничеството са най-силните оръжия на международната общност в борбата ѝ срещу епидемията. Като отговорна страна Китай ще продължи своите усилия да осигури достъп до ваксини за всички страни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

Традиционните ресторанти привличат повече млади хора с иновативен подход

Традиционните ресторанти привличат повече млади хора с иновативен подход

Австралийски експерт: Няма шанс COVID-19 да е от изпуснат от лаборатория

Австралийски експерт: Няма шанс COVID-19 да е от изпуснат от лаборатория

Ройтерс: Китайските ваксини са широко приети в световен мащаб

Ройтерс: Китайските ваксини са широко приети в световен мащаб

СНИМКА: Радио Китай

Радио Китай: Защо единствената суперсила в света е неспособна да се справи с трагедията на обществото?

СНИМКА: Радио Китай

Националният музей на Китай ще изложи проби от Луната

СНИМКА: Радио Китай

Сондата „Тиенуън-1“ навреме в орбита за паркиране около Марс

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber