Еврокомисията съди още 3 страни за проблеми с опазването на околната среда

Европейската комисия съобщи, че ще съди Словакия за дългогодишни нарушения за законово допустимите граници на замърсяване на въздуха и започна съдебни действия и срещу Германия и Словения за пропуски в опазването на природата и пречистването на водите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Атмосферното замърсяване в Европа е намаляло през последното десетилетие, но остава най-големият риск за континента в областта на околната среда. Замърсяванията с прахови частици са причинили 379 000 смъртни случая в ЕС през 2018 г. по данни на Европейската агенция за околната среда.

Брюксел е определил законово допустими граници за количествата прахови частици от 2005 г. и това е довело до редица съдебни процедури срещу страни нарушителки.

Днес на съд е дадена Словакия за нарушаване на тези допустими граници всяка година в периода от 2005 до 2019 г. без 2016 г. в планинския Банскобистришки край в Централна Словакия. Източният град Кошице е нарушавал тези ограничения всяка година от 2005 до 2019 г. без 2015 и 2016 г., заяви ЕК.

Ако бъде намерена за виновна, Словакия ще се присъедини към други девет страни, които Съдът на ЕС е осъдил за замърсяване на въздуха. Сред тях са Румъния, Италия и Швеция, отбелязва Ройтерс.

Продължаващо неспазване на правилата може да доведе до налагане на глоби от ЕС.

Европейската комисия съди и Германия за неуспеха й да осигури достатъчно добри планове за опазване на над 4000 природни обекта.

ЕК съди и Словения за неправилно пречистване на отпадни води в четири града.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още