Майдел представи пред кметове справочник за енергийно планиране и ефективност

https://www.24chasa.bg/novini/article/9530516 Майдел представи пред кметове справочник за енергийно планиране и ефективност Майдел представи пред кметове справочник за енергийно планиране и ефективност www.24chasa.bg
Ева Майдел СНИМКА: Пресцентър ПП ГЕРБ
Ева Майдел СНИМКА: Пресцентър ПП ГЕРБ

Евродепутатът Ева Майдел представи справочник за енергийно планиране и енергийна ефективност в светлината на Европейската зелена сделка. Във виртуалната среща взеха участие кметовете на Монтана, Враца, Монтана и Видин.

„Целта е да повишим качеството на живот на хората, както и общинските услуги, които получават. Да има в градовете еко транспорт, чист въздух, хората да се чувстват добре там където живеят със своите семейства, където работят. В справочника има информация как да се планира по-добре използването на енергията от страна на общините. Жителите да усещат, че живеят в една по-добра градска среда“, коментира Майдел.

„Над 4 млрд. е ресурсът заложен в плана за енергийна ефективност, ако го управляваме ефективно сумата ще расте. Близо 1, 5 млрд. са за обновяване на многофамилни и еднофамилни жилищни сгради, предвидени са средства за улично осветление. Когато става въпрос за обновяване на градини и училища всичко е лесно, хората са доволни, не така стоят нещата обаче, когато се наложи в центровете на градовете да се карат само автомобили, които не замърсяват въздуха, ще се стигне и до решение за това, в кои части на градовете какви начини на отопление ще са допустими, това ще „удари“ най-бедните, но за тях ще търсим нови моменти за финансиране. Кметовете трябва да са готови в тази връзка с инвестиционните си проекти по отношение на енергийните си политики“, подчерта Томислав Дончев, зам. министър-председател на България.

„Нашите съграждани искат по-добра среда на живот, в която да се чувстват европейци. Програмата за саниране стигна до много хора. Имаме десетки проекти, които чакат нейното продължение. Важно за общините е енергийно ефективното осветление. Работим по 2 проекта на ЕС свързани с оптимално управление на енергийните ресурси. Единият е свързан със замърсеността на въздуха. Основни замърсители са отоплението на дърва и въглища, старите коли и промишлеността. Реализирахме проект по програма лайф и над 500 семейства смениха старите си печки с такива на газ, пелети или с климатици. Още 2500 човека по ОП „Околна среда“ ще се възползват от друга програма. Надявам се да се промени част от нормативната уредба. Крайно време е да излезем от шаблона, че сега имаме по едно дете и 2 коли. В центровете на градовете натискът на стари автомобили е огромен и трябва да се реши и този проблем“, подчерта кметът на Монтана Златко Живков

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Мика Зайкова прегръща основателя на “Подкрепа” д-р Константин Тренчев, радостна да го види в кулоарите.

Мика Зайкова поиска радост вместо процедури (обзор)

Проф. Костадин Ангелов

Разпускат щаба, но брифингите остават, ще ги водят проф. Ангелов и доц. Кунчев

Европейската комисия иска да насърчи потреблението на биохрани, като при това предприема мерки те да са достъпни като цени за повечето европейци.

25% от земята в ЕС ще е за биохрани до 2030 г.

Щабът беше създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари 2020 г.

Правителството закри Националния оперативен щаб - НОЩ

Най-ниска е заболяемостта във Видин, Разград и Кърджали.

Най-много болни от COVID-19 - в София, Варна, Русе, Перник и Софийска област

Снимка Архив

Решено: Изтегляме военния си контингент от Афганистан до началото на септември

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber