Италианците давят в алкохол проблемите си през пандемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9528264 Италианците давят в алкохол проблемите си през пандемията Италианците давят в алкохол проблемите си през пандемията www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Италианците купуват с 250 на сто повече алкохол през пандемията, отколкото преди. Мнозина давят мъките от локдауна, пиейки. В същото време се наблюдава и бум във връщането към вредните навици на много от излекувалите се алкохолици. За всичко това нададе тревога председателят на Италианското дружество за алкохология Джани Тестино. „Наблюдава се невероятно голям брой на бивши алкохолици, които се връщат към чашката, но също и на много млади хора, които заради изолацията прибягват към алкохола“, каза Тестино пред изданието „Хъфингтън поуст“.

Според Висшия институт за здравеопазване още от първия локдаун продажбите на алкохол онлайн са скочили до 250 на сто. Алкохолизирали са се обаче и най-младите, защото възрастта на хората със силна зависимост от алкохола е спаднала на 20-25 г. Вече има и много трийсетгодишни, които се нуждаят от трансплантация на черен дроб заради вредите от алкохола. Пандемията изостри още повече драмата на алкохолиците. Според Тестино за много от хората, страдащи от психиатрични проблеми и затворени вкъщи заради пандемията, тя е причинила унищожителни последствия за здравето им. Който е имал чернодробна цироза, се е влошил още повече, в много случаи е необходима трансплантация на черен дроб.

Тестино смята, че в момента в Италия има проблем с алкохола, тъй като всеки ден заради него умират 48 души, или над 17 000 годишно. Според Висшия институт за здравеопазване през пандемията алкохолиците са се увеличили с 63 на сто, в сравнение с година преди това. Същевременно 28 на сто от хората с нисък риск (1 чаша алкохол дневно за жените, 2 чаши за мъжете) са минали в по-висока категория на опасни консуматори. Много семейства вече са изправени пред проблемите с алкохол на собствените си деца, защото в юношеска възраст те пият не само в събота вечер, а изпитват нужда от всекидневно пиене.

Според Тестино пиенето на големи количества алкохол през периода на COVID е още по-вредно,тъй като то отслабва имунната система. А това значи, че организмът остава с по-малко защитни сили. Според някои изследвания в черния дроб, пострадал заради прекаляването с алкохол, се активират рецепторите за коронавирус. Или с други думи, пиячът е изложен на много по-големи рискове да се разболее тежко от вируса и да попадне в интензивната терапия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

Комисията за равенство и човешки права (КРЧП)  е изпратила писмо до кабинета на премиера Борис Джонсън. СНИМКА: РОЙТЕРС

Британски надзорен орган: Ваксинационните паспорти водят до дискриминация

Снимка: РОЙТЕРС

Белград отваря имунизационни пунктове в търговските центрове

Най-ниска е заболяемостта във Видин, Разград и Кърджали.

Най-много болни от COVID-19 - в София, Варна, Русе, Перник и Софийска област

Извънредното правителствено заседание днес

България получава над 750 000 допълнителни дози от „Пфайзер“

Кметът на Москва Сергей Собянин каза днес, че повече от 820 000 жители на руската столица са получили две дози ваксина. СНИМКА: Ройтерс

Кремъл: Броят на руснаците, желаещи да се ваксинират, е разочароващо нисък

Венко Филипче Кадър: Youtube/ Super radio Ohrid

Скопие няма да поръчва от ваксините, които ще се произвеждат в Сърбия

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber