НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

"Пфайзер" и "Бионтех" сключиха сделка с ЕС за доставка на още 200 млн. ваксини

Германският производител на ваксини "Бионтех" (BioNTech) и американският му партньор "Пфайзер" (Pfizer) ще доставят на Европейския съюз още 200 милиона дози от ваксината си срещу КОВИД-19, предаде ДПА, като цитира изявление на двете компании.

Миналия месец Европейската комисия, която поръчва и разпределя ваксините срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване от името на 27-те страни членки на ЕС, вече увеличи максималния брой възможни поръчки за тази година до 600 милиона дози. С вече финализираната сделка, обявена днес, ЕС поръчва със сигурност общо 500 милиона дози, като има възможност да договори още 100 милиона.

"Работим неуморно, за да помогнем за напредването на кампаниите за ваксинация в Европа и по света чрез увеличаване на производствения капацитет", заяви изпълнителният директор на "Пфайзер" Алберт Бурла. Той отбеляза, че споразумението дава възможност до края на годината да бъдат ваксинирани най-малко 250 милиона европейци.

Европейската комисия беше подложена на критики за стратегията си за закупуване на ваксини, защото кампанията в страните членки на ЕС е по-бавна от тези във Великобритания и Израел, отбелязва ДПА.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още