Спешна промяна в закон ще връща стария имотен данък

https://www.24chasa.bg/novini/article/9515921 Спешна промяна в закон ще връща стария имотен данък Спешна промяна в закон ще връща стария имотен данък www.24chasa.bg
Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.
Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Тълкуване на върховните съдии е направило уязвими общинските наредби за имотните налози

Общините определят данъка върху недвижимите имоти със свои наредби, като той е в рамките между 0,1 и 4,5 промила върху данъчната оценка на имота. Тази промяна в Закона за местните данъци и такси, внесена в последния момент от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова чрез преходните и заключителните разпоредби на закона за извънредното положение, бе гласувана тихомълком в петък на второ четене от парламента.

Общинските съвети и досега определяха всяка година имотния данък в свои наредби, като размерът бе абсолютно същият. Помолена да обясни защо внася идентичен текст, Менда Стоянова каза пред “24 часа”, че това се налага заради казус, който е възникнал след поправка, която внесе преди две години лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Тогава тя бе гласувана, повишавайки налога за имотите в курортите до 7 промила.

През 2019 г. Конституционният съд обаче отмени текста, но заедно с това е отменил и целия член, в който се регламентира размерът на промилите за всички имоти.

“Досега, когато съд отмени текст от закон, автоматично се връщаше старият текст, какъвто е бил преди промяната. Но през 2020 г. по друг повод Върховният касационен съд направи тълкуване, според което няма автоматично връщане, а законодателят трябва отново да гласува съответните текстове. В противен случай наредбите, които се издават на основата на такива законови разпоредби, не са законни. След това тълкуване общинските наредби за определяне на размерите на местните данъци стават уязвими при евентуални съдебни дела”, обясни Стоянова.

Всъщност това вече се е случило – в 11 областни съдилища у нас има подадени искови молби за незаконността на разпоредбите на общински съвети за определяне на размера на данъка с мотива, че те са издадени на основата на несъществуващ текст от закона.

Стоянова е категорична, че е по-добре, вместо да се изчакват съдебните дела, да се възстанови предишният текст на закона и така общинските съвети ще имат спокойствието да определят и събират имотните налози.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Видеосъдържание

Георги Милков: Не гласуваме за “тия”, а за себе си (Видео)

Георги Милков: Не гласуваме за “тия”, а за себе си (Видео)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber