Пуснали мъжа, който блъснал Юлия до Созопол и избягал - не била възможна експертиза на колата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9491277 Пуснали мъжа, който блъснал Юлия до Созопол и избягал - не била възможна експертиза на колата Пуснали мъжа, който блъснал Юлия до Созопол и избягал - не била възможна експертиза на колата www.24chasa.bg
Юлия бе прегазена в нощта срещу 26 юли.

Вещи лица обаче казват, че може да се направи

Прокурори дават пример с делото срещу Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

Полицията е пуснала задържания за убийството на Юлия Ангелова на пътя край Созопол, защото не можело да се направи експертиза на колата му, научи “24 часа”. След катастрофата шофьорът бяга, но камера заснема автомобила с повредите по него. Мъжът е арестуван няколко месеца след трагедията, при кояато загина майката на 9-годишно момиченце.

Тя стана в нощта срещу 26 юли м.г. на пътя Созопол - Приморско. Ангелова била в заведение в Созопол. Хванала такси, което да я закара до къмпинг “Арапя”, където била отседнала. На средата на пътя обаче слязла, защото се скарала с шофьора по повод сумата за превоз.

Тръгнала пеша, когато кола я блъснала. Шофьорът избягал от местопроизшествието. Малко по-късно втори автомобил ударил жената. Неговият водач веднага подал сигнал на тел. 112.

Ангелова още

била жива,

макар и в

тежко състояние

При огледа бързо се разбрало, че подалият сигнала не е първият, ударил Юлия. Затова от полицията веднага започнали да преглеждат записи от камери в района. Така стигнали до автомобил, на цвят сив металик. Капакът му бил изкривен. Колата се движела с висока скорост, марката и моделът не били установени веднага, не се виждал и регистрационният номер.

След упорита работа полицаите успели да издирят автомобила и задържали собственика му. Той отричал да знае каквото и да било. По колата пък липсвали следи от удара, нямало данни да е минавала на ремонт, макар полицаи да са убедени, че капакът е бил поправян.

Мъжът бил пуснат без обвинения, защото не можело да се направи експертиза, която да каже дали това е колата, блъснала Ангелова.

Експерти, с които “24 часа” разговаря, обаче са категорични, че това не отговаря на истината. Според тях вещите лица биха хванали извършвани ремонтни дейности по колата, а комплексна медикотехническа експертиза, изготвена от инженери и съдебни лекари, ще докаже, че травматичните увреждания на Юлия са от сблъсъка с колата. Не е проблем и това, че тя е блъсната втори път - ще се назначи такава експертиза и на другата кола.

“В случая дори е лесно. Знае се, че капакът е бил огънат - или е бил изправен, или подменен. По прикрепящите части ще се разбере дали е оригиналният капак, или е подменен”, казаха експерти.

“Тази

експертиза

е напълно

възможна

Тя обаче ще докаже, че е възможно тази кола да е блъснала жената, а не че е точно тя”, смята председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

Юристи обаче смятат, че с подобна експертиза е можело мъжът да бъде обвинен. Те дават за пример убийството в Борисовата градина на 15-годишния Георги Игнатов, наръган до смърт на 2 юни 2015 г. 2 години след това през февруари 2017 г. за него бе задържан и обвинен Йоан Матев.

Младеж, приличащ на него, е заснет да тича в района минути след престъплението. Брат му Марсел пък показва на полицаите в коя шахта Йоан е изхвърлил ножа. Той бе открит, но по него нямаше отпечатъци и ДНК. Тогава обаче бе изготвена експертиза, че е възможно прободната рана да е нанесена от точно това оръжие, тъй като съвпада по размер с острието.

“Същият е случаят и с Юлия. Колата с огънатия капак е заснета в района след катастрофата. Открита е месеци след това, вече няма следи от катастрофата. Но експертизата може да бъде направена и ще докаже, че травмите съвпадат с ремонтните дейности по тази кола”, каза магистрат, който не е ангажиран със случая на Юлия.

Докато разследването тече, 9-годишната дъщеря на прегазената жена е принудена да плаща кредита на майка си заради некоректен застраховател. Вместо да погаси дълга заради настъпилата смърт на Ангелова, както е вписано в полицата на жената, фирмата иска експертиза дали тя е била пияна. Изследванията са две - във ВМА и в болницата в Бургас. От фирмата уж бавели изплащането до получаване на резултатите. Затова детето вече е платило 2400 лв.

Случаят е странен, защото Юлия е била пешеходец и е ирелевантно дали е употребила алкохол. Поне едно от двете изследвания е готово и предоставено на застрахователя, научи “24 часа”. То показва наличие на алкохол от 3 промила в кръвта на 34-годишната Юлия.

След като “24 часа” съобщи за безумието в броя си от 2 февруари, от фирмата се свързали с бившия съпруг на Ангелова и баща на детето ѝ. Именно той пое грижите за момиченцето.

“Застрахователят ми се обади след публикацията ви и ще работят по-бързо”, съобщи пред “24 часа” Цветелин Цеков. “Обещаха ми да приключат случая бързо”, разказа той. А

заради

публикацията

ни, поместена

в редица медии,

от Комисията

за финансов

надзор се

самосезираха

“С оглед на спецификата на казуса и с цел да отговори на обществения интерес, Комисията за финансов надзор се самосезира, като ще предприеме необходимите мерки в рамките на законовите си правомощия, за да извърши детайлна и спешна проверка по случая”, казаха оттам.

За Цеков обаче е ключово задържането на убиеца. “Искам да му пожелая да не изживява същото. Преди време му обещах, че ще бъде намерен, и това стана. Сега му обещавам, че ще бъде и обвинен. А когато това стане, ще изпълня молбата на дъщеря ни. А тя е да я заведа при него и тя лично да го пита какво се е случило с майка ѝ”, разказа Цеков.

Той завел момиченцето на погребението на майка му. “Държа се мъжки. Тя загуби своите близки хора през 2 години за последните 6 години. През 2014 г. почина едната ѝ баба, през 2016 г. почина баща ми, през 2018 г. - майка ми, и през 2020 г. майка ѝ. Дядо ѝ, аз и вуйчо ѝ останахме най-близките ѝ роднини. Има и други братовчеди, които са ѝ близки, но това сме най-пряката линия”, описва трагедията Цеков.

За щастие на момиченцето, близките ѝ роднини в скоро време ще се увеличат. Втората съпруга на Цветелин е бременна в 5-ия месец и двамата очакват момиченце. А 9-годишната му дъщеричка няма търпение да помага за грижите по бъдещата си сестричка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Видеосъдържание

Самуил Огнянов

Завещание на седмицата: Дано 20-те ми лева не станат 15 (Видео)

Георги Милков

Гледайте пак ТВ "24 часа" в неделя - по какви сценарии ще живеем след мача? (Видео)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber