Пандемията сви наполовина печалбата на банките

https://www.24chasa.bg/novini/article/9468447 Пандемията сви наполовина печалбата на банките Пандемията сви наполовина печалбата на банките www.24chasa.bg
Управителят на БНБ Димитър Радев СНИМКА: Архив
Управителят на БНБ Димитър Радев СНИМКА: Архив

Няма размествания в топ 3 въпреки серията от сливания през 2020 г.

Пет от 23 банки, работещи у нас, държат 66,6% от активите на цялата банкова система. Въпреки кризата общата сума в края на декември 2020 г. се е увеличила с 4,8 млрд. лв. до 124 млрд. лв., отчете преди дни БНБ. В топлистата по активи са УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, Юробанк и Първа инвестиционна банка. 2020 г. е завършила без размествания в тази челна петица въпреки серията от сливания в сектора. Тези банки управляват 82,6 млрд. лв.

Расте и собственият капитал на системата - към края на декември той е с 240 млн. лв. повече спрямо септември и вече е 15,4 млрд. лв. Пандемията обаче е свила с над 50% печалбата на банковата система - до 815 млн. лв., което е с 860 млн. лв. по-малко от отчетената в края на декември 2019 г.

От данните на централната банка става ясно още, че ликвидният буфер е 36,2 млрд. лв., а т.нар. ликвидно покритие, което гарантира стабилността на валутния борд, е 279%.

Основните причини за намалялата печалба са свиващата се разлика между лихвите по кредити и по депозити, лекият спад в общия обем на приходите от такси и комисиони, продажбата на заложени имоти при спадащи или замразени цени, ръстът на разходите за финансови обезценки и свиването на финансовите активи за търгуване. В противоположната посока действат продължаващият ръст на депозитите и ръстът на собствените активи на банките.

През последното тримесечие на 2020 г. брутният кредитен портфейл на банковата система се е увеличил с 1,2 млрд. лв. и така в края на годината вече е 69,5 млрд. лв. Ръстът се дължи основно на заемите за нефинансови предприятия – 1 млрд. лв. нови заеми и за домакинствата- 392 млн. лв. Нетната стойност на необслужваните кредити е намаляла със 164 млн. лв.- от 3,1 млрд. лв. в края на септември до 3 млрд. лв. в края на декември.

Свил се е и делът на лошите кредити към общия им размер – от 4,39% в края на септември до 4,19% към декември.

Кризата е увеличила притока на свежи пари към банките - към 31 декември 2020 г. депозитите са се увеличили с 4,6 млрд. лв. до 105,7 млрд. Най-голям принос за това имат парите на домакинствата – 2,7 млрд. лв.

Към края на първата кризисна година са подадени 108 211 искания за отсрочване на вноски по кредити на обща стойност 8,7 млрд. лв., отчитат от БНБ. Одобрени са били 89 478 с общ брутен размер малко над 8 млрд. лв. млн. лв.

Като част от мерките срещу кризата в помощ на реалната икономика през миналата година след решение на БНБ банките предложиха пакет от мерки за 9,3 млрд. лв. Централната банка разпореди капитализиране на пълния обем на печалбата, която беше 1,6 млрд. лв., което лиши акционерите на банките от дивиденти. Бяха отменени предвидените за 2020 и 2021 г. увеличения на антицикличния капиталов буфер, което остави 700 млн. лв. повече в трезорите. Подчинените на управителя на БНБ Димитър Радев разпоредиха също банковата система да увеличи ликвидността си със 7 млрд. лв., като върне свои активи зад граница.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов

Пеканов: Ресурсът от Плана за възстановяване е значим, но няма да ни реши проблемите

Втората конференция на ООН за устойчив транспорт приключи с „Декларация от Пекин“

Втората конференция на ООН за устойчив транспорт приключи с „Декларация от Пекин“

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов

Николай Павлов, шеф на "Булгаргаз": Високите цени на тока не може да се свързват с тези на газа

Стефан Чайков

Инж. Стефан Чайков: Очаквам да се разберем с институциите

Левон Хампарцумян. Кадър БНТ

Хампарцумян: Ако банките са добре, ще бъде добре и икономиката

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов

Пеканов: Миньорското недоволство е разбираемо, няма да останем без ток

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber