Фандъкова: Няма да има вече частни улици

https://www.24chasa.bg/novini/article/9456379 Фандъкова: Няма да има вече частни улици Фандъкова: Няма да има вече частни улици www.24chasa.bg
Столичният кмет Йорданка Фандъкова
Столичният кмет Йорданка Фандъкова

Задължително условие за издаване на разрешение за строеж вече е да има приложена улична регулация. Това предложение на Столичната община, разработено от екипа на главния архитект Здравко Здравков, беше прието с промени в Закона за устройство на територията. Тази промяна е ключова за София и особено при строителството в новите квартали, защото въвежда повече отговорност и координация. На практика така се спира възможността в улиците да остават частни имоти и да се стига до прецеденти като затваряне на улици или частни такива. Такива случаи не са изключение заради липсата на общинска собственост върху уличната мрежа в квартали като “Витоша ВЕЦ Симеоново”, “Манастирски ливади”, “Малинова долина”, “Кръстова вада” и др. Така столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира във фейсбук промените в ЗУТ.

По думите ѝ това законово изискване гарантира и възможността след това улиците да бъдат изграждани.

“Втората съществена промяна, която постигнахме, е изискването при въвеждане в експлоатация на сградите с височина над 10 м да бъдат изпълнени благоустройствени дейности и настилки по ред и в обем, определен от общинските съвети. Тези промени дават гаранции, че ново строителство ще има само там и тогава, когато може да се осигури нормален достъп до бъдещата сграда. Всички знаем негативните примери в София и благодаря на МРРБ и на народните представители, които подкрепиха предложенията ни. Това не са лесни промени, защото с тях се въвеждат повече изисквания към инвеститорите, но те дават повече ред и сигурност както за тях, така и за гражданите”, казва още столичният кмет.

“Дава се и възможност на общините да премахват по облекчен ред мобилни съоръжения от паркове, градини и площади. Столичната община имаше такава процедура, но тя беше отменена заради липса на законово основание”, уточнява Фандъкова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

СНИМКА: Pixabay

Цената на биткойна падна до 44 600 долара

Британският финансов министър Риши Сунак

Великобритания създава държавна банка за финансиране на инфраструктура

Уорън Бъфет СНИМКА: Ройтерс

Конгломератът на Уорън Бъфет е спечелил над $ 80 млрд. през 2020 г.

Сградата на Световната банка

Директори на Световната банка: Банката да не инвестира в изкопаеми горива

Подкрепата с оборотен капитал чрез НАП продължава през следващата седмица

Подкрепата с оборотен капитал чрез НАП продължава през следващата седмица

Екостикерите ще струват 4,70 лв.

От април автомобил на преглед само с платена Гражданска отговорност" (Обзор)

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber