Над 7% по-скъп газ от 1 февруари, не пипат парното

https://www.24chasa.bg/novini/article/9456242 Над 7% по-скъп газ от 1 февруари, не пипат парното Над 7% по-скъп газ от 1 февруари, не пипат парното www.24chasa.bg
КЕВР проведе заседанието си онлайн.
КЕВР проведе заседанието си онлайн.

Цената обаче била с 15-20% по-ниска от

тези на борсите в Европа

Очертава се природният газ да поскъпне от 1 февруари със 7,4%, става ясно след откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране в сряда.

Докладът на газовите експерти на енергийния регулатор приема предложената от “Булгаргаз” цена от 28,92 лв. за мегаватчас. В нея не са включени цени за достъп и пренос, акциз и ДДС, но са калкулирани компонентът за дейността “обществена доставка” в размер на 0,37 лв./мвтч и компонентът “задължения към обществото”, която е 0,19 лв. за мвтч.

26,93 лв. за мегаватчас бе цената за януари, определена от КЕВР, докато през декември беше 27,70 лв. за мвтч.

Предстои обаче на самия 1 февруари да се направят корекции с последните данни от котировките на европейските газови пазари.

Запазва се възходящото развитие на цените на газовите хъбове, заяви шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов. Компанията също предлага поскъпване, но въпреки това цената е с 15-20% по-ниска от тази на европейските борси, където цените от 1 декември до 27 януари са се повишили с над 45 на сто. Освен високото потребление през декември и януари и очакваното високо потребление през февруари причината е и във високите ценови нива в Азия. Към този континент се насочват големи количества втечнен природен газ (LNG), което влияе на цените на спот пазарите, обясни Николай Павлов.

Освен това с около 15% са се повишили и цените на петрола и петролните деривати.

Около 70% от цената на руския газ се определя от котировките на европейските хъбове, а 30% - по старата формула на “Газпром”, която се основава на цените на петролните деривати - мазут и газьол с различно съдържание на сяра. И в двата сегмента има увеличение на цените.

От доклада на КЕВР става ясно, че през февруари ще се разчита на доставки на газ по договора с “Газпром експорт”, на количества по договора с азербайджанската компания СОКАР, както и на складиран в Чирен.

Азерският газ, който влиза у нас през гръцката газопреносна мрежа от Трансадриатическия газопровод, е единият фактор, който позволява по-малко поскъпване. Шефът на “Булгаргаз” изрично подчерта, че количествата постъпват у нас съгласно договора.

Втората причина е, че “Булгаргаз” е нагнетявала количества в хранилището в Чирен по време, когато цените на газа за били значително по-ниски. И това позволява сега, въпреки тренда на сериозно поскъпване, “Булгаргаз” да предложи по-малко увеличение в сравнение с европейските газови пазари, стана ясно от думите на Николай Павлов.

Окончателното решение за цената на природния газ за февруари ще бъде прието на закрито заседание на КЕВР на 1 февруари, съобщи председателят на регулатора Иван Иванов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

В енергетиката и IT сектора плащат най-добре

В енергетиката и IT сектора плащат най-добре

СНИМКА: Министерство на туризма

Марияна Николова: Германците избират България като дестинация за туризъм

60 продукта с до 30% намаление през месец март в Lidl

60 продукта с до 30% намаление през месец март в Lidl

Министърът на туризма Марияна Николова по време на срещата си с Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Снимка: МТ

Най-рано през май британците могат да вдигнат ограниченията за българите

Валентин Йовев

Крайният срок за изготвяне на технически паспорти на сградите е 31.12.2022

Министерски съвет

Борисов: Над 71 милиона лева са преведени на тютюнопроизводителите

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber