"168 часа": Потъващите райони в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/9455893 "168 часа": Потъващите райони в България "168 часа": Потъващите райони в България www.24chasa.bg
"168 часа": Потъващите райони в България

Спадат с 1 до 2 см годишно

Сателитни снимки от Космоса показват къде може да се случат бедствия

Райони в България потъват с около 1 до 2 см годишно, става ясно от карта на движенията на нашата планета през последните пет години. Данните са заснети чрез радар от спътниците "Сентинел-1а" и "Сентинел-1б" на европейската програма за наблюдение на Земята "Коперник". Картата, анализирана от румънската компания "Терасигна", показва с точност до милиметър кои са стабилните и кои – нестабилните области, но тя покрива само граничното с Румъния Северно Черноморие.

В резултат от обработката на над 1500 радарни изображения специалистите установяват пропадания в районите на Провадия и Балчик. За цялата страна обаче липсват пълни измервания. Може би затова никой не можа да предвиди срутването, което блокира пътя към Рилския манастир.

Какви щети могат да нанесат тези потъвания?

"Ако движенията са бавни – под 5 см на година, по мое мнение няма опасност от загуба на човешки животи", коментира пред "168 часа" доц. Христо Николов от Института за космически изследвания и технологии. Той добави, че нестабилни са и областите около река Дунав.

Подобни наблюдения правят и в Националния институт за геофизика, геодезия и география, коментира проф. Иван Георгиев. Данните за някои от свлачищата се различават от получената карта на румънските му колеги. Румънците са анализирали данни за територията на своята страна, но в граничните райони са засекли какво се случва и в съседните страни. За България са изследвали обстойно Северното черноморско крайбрежие. Установяват, че районът като цяло е стабилен, но има няколко области със среден риск от пропадане, които се свличат средно с 3-7 мм годишно. Като например между Балчик и Кранево.

През последните десетилетия морското ниво се повишава с 1,5 мм на година заради глобалното затопляне на климата и четирикратното намаляване на подхранването на плажовете с наноси поради строителството на хидротехнически съоръжения на язовири по черноморските реки и намаляване на запасите от черна мида, която е в основата на биогенната седиментация по Българското черноморско крайбрежие, установява Институтът по океанология към БАН. Всичко това спомага за активизиране на свлачища.

Кои са проблемните зони и притеснителни терени четете в "168 часа" - тук.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Медик подготвя ваксина на “АстраЗенека”

Столични болници подновяват "зелените коридори" за ваксинация

Бойко Борисов

Борисов: Преговаряме с Гърция и Франция за ваксини назаем

Доц. Ангел Кунчев

Ангел Кунчев: Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина

52 професионални направления: Доходи и кариери

52 професионални направления: Доходи и кариери

Богдан Кирилов КАДЪР: Нова тв

Богдан Кирилов: До 3 месеца ЕС може да позволи руската ваксина (Обновена)

Представители на ДЕН се срещнаха с Борисов в централата на ГЕРБ

Дикме и движението му ще подкрепят ГЕРБ на изборите

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber