Николова: България има амбиция да привлича инвестиции в сектор туризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/9455432 Николова: България има амбиция да привлича инвестиции в сектор туризъм Николова: България има амбиция да привлича инвестиции в сектор туризъм www.24chasa.bg
Николова: България има амбиция да привлича инвестиции в сектор туризъм

Вицепремиерът Марияна Николова бе поканена да присъства във форум „Инициатива за бъдещи инвестиции“ в Рияд

България цели да привлича инвестиции както в масовите зимен и летен туризъм, така и в специализирани типове туризъм като балнеология и спа, културно-исторически, голф и други перспективни продукти. Страната ни предлага отлични възможности за вложения в балнео и спа курорти и е на 2-ро място в Европа, веднага след Исландия, по експлоатирани термални минерални извори с над 600 на брой. Много от тях са разположени на лесно достъпни места с добре развита пътна и въздушна инфраструктура. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на работна среща с Ясир Ал-Румайян, гуверньор на Публичния инвестиционен фонд на Кралство Саудитска Арабия. Двамата разговаряха в рамките на визитата на министър Николова в Риад. В дискусията участва и посланикът на България в Саудитска Арабия Н. Пр. Димитър Абаджиев. Това съобщиха от Министерството на туризма. 

Министерството на туризма е в готовност да предоставя актуална информация на потенциални инвеститори от Саудитската Арабия и при интерес да организира инвестиционни турове в България, посочи вицепремиерът. Тя подчерта, че българското правителство е разработило и имплементирало изключително благоприятни условия за чуждестранни инвеститори, а страната ни е с най-ниския корпоративен данък от 10% в ЕС.

Министър Николова обясни още, че българската икономика бе във възход до 2020 г., с устойчив ежегоден растеж на БВП от над 3 % и второ място по най-нисък дълг в Европа, като приносът на туризма към БВП е ежегодно между 10-11%. Тя уточни, че България предлага на инвеститорите правителствени стимули, социална сигурност и данъчни облекчения, в допълнение с образована и квалифицирана работна ръка.

Туристическия сектор в България се очаква да нарасне с повече от 40% през следващите 10 години и инвестициите в строежа на луксозни 4 и 5 звездни хотели е основна предпоставка за привличането на високоплатежни туристи в България, заяви вицепремиерът.

Предвид географското си положение страната ни предоставя достъп до пазар Югоизточна Европа с над 150 млн. потребители и общ пазар на ЕС с близо 500 млн. потребители, уточни още министърът. По думите й добре свързана и функционираща инфраструктурна мрежа е основния двигател на икономическия растеж, предоставя бизнес възможности, привличане на инвестиции и създаване на работни места. Предвидени са и инвестиционни стимули в България е възможността за придобиване на държавни и държавно-общински парцели без процедура за обществена поръчка, информира вицепремиерът.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова бе поканена да присъства на четвъртото издание на форума „Инициатива за бъдещи инвестиции“ (FII), който се провежда в столицата на Кралство Саудитска Арабия - Рияд, където министърът е на работно посещение.

За мен бе изключително удоволствие да присъствам на подобна международна платформа, заяви министър Николова, която бе придружена от българския посланик в Саудитска Арабия Н. Пр. Димитър Абаджиев. Българското правителство работи усилено за привличането на инвестиции в различни сектори, уточни вицепремиерът. И допълни, че нашата страна предлага много добри условия за вложения.

Инвестиционният форум събира множество глобални лидери, инвеститори и иноватори, които обсъждат възможностите за вложения и стимулиране на растежа на глобалната икономика чрез новите технологии. Събитието се е доказало като най-известната инвестиционна платформа за обмяна на знания и опит, за определяне на тенденциите и вземане на решения на глобално ниво.

Тази година във форума ще вземат участие представители от Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства, Кения, Италия, Индия, САЩ, Великобритания, Франция и др.

Търговско-икономическите отношения между двете страни имат традиционно добър характер като България отдава важно значение на възможностите за тяхното развитие. В последните години се наблюдава активизиране на двустранните отношения в тази област, изразяващо се в реализирането на редица срещи и посещения в държавите ни и нарастване на стокообмена. Само за първите 6 месеца на 2019 г. износът от България за Кралство Саудитска Арабия отбелязва ръст от над 60% спрямо същия период за година по-рано и достига 24.9 млн. долара. Това заяви вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова при срещата си с Мохамед Ал Джадаан, министър на финансите и изпълняващ длъжността министър на икономиката и планирането на Кралство Саудитска Арабия. Те разговаряха в рамките на работното посещение на вицепремиера в Риад. В дискусията участва и посланикът на България в Саудитска Арабия Н. Пр. Димитър Абаджиев.

Важно е активният двустранен диалог да продължи да се развива интензивно в условията и на пандемията от коронавирус и очакваме скоро да се осъществи и официално посещение на Н. Кр. В. принц Мохамед Бин Салман в Република България, по време на което той ще бъде запознат с потенциала на нашата страна и ще бъдат обсъдени пътищата за активизиране на двустранното сътрудничество, каза вицепремиера. Тя подчерта, че принц Мохамед бин Салман е отдавна очакван гост в нашата страна. Бихме се радвали, ако Н. Кр. Височество успее да посети София преди срещата на Г-20 в Рим, Италия, насрочена за октомври 2021 г. Смятаме, че такава визита ще придаде мощен импулс на сътрудничеството между нашите страни и би дала възможност за подписването на редица двустранни споразумения, допълни министър Николова.

Интензивният политически диалог ще донесе ползи и за двете икономики, като се отчита големият потенциал за повишаване на нивото на взаимните инвестиции и нарастване на търговски обмен. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред Кхалид Ал Фалех, министър на инвестициите на Саудитска Арабия. Те разговаряха в рамките на работното посещение на вицепремиера в Риад. В дискусията участва и посланикът на България в Саудитска Арабия Н. Пр. Димитър Абаджиев.

Географските дадености и геополитическата среда ни позволяват да осъществяваме взаимноизгодно сътрудничество в редица ключови сфери – туризъм, сигурност, енергетика, търговия, продоволствена сигурност, транспорт, образование и наука, пояси министър Николова. По думите на българския министър България предоставя изключително благоприятни условия за чуждестранни инвеститори. Страната ни има уникални природни условия и съхранена околна среда, която я прави подходяща за развитието на устойчив туризъм, базиран на производството на органични храни и минерална вода, информира тя.

Вицепремирът коментира още, че са налице възможности за сътрудничество в различни съвместни инвестиционни форми, които също биха допринесли за нарастване на инвестициите между България и Саудитска Арабия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

СНИМКА: Pixabay

Цената на биткойна падна до 44 600 долара

Британският финансов министър Риши Сунак

Великобритания създава държавна банка за финансиране на инфраструктура

Уорън Бъфет СНИМКА: Ройтерс

Конгломератът на Уорън Бъфет е спечелил над $ 80 млрд. през 2020 г.

Сградата на Световната банка

Директори на Световната банка: Банката да не инвестира в изкопаеми горива

Подкрепата с оборотен капитал чрез НАП продължава през следващата седмица

Подкрепата с оборотен капитал чрез НАП продължава през следващата седмица

Екостикерите ще струват 4,70 лв.

От април автомобил на преглед само с платена Гражданска отговорност" (Обзор)

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber