Здравният министър и главният здравен инспектор ще мислят мерките за изборите (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9455291 Здравният министър и главният здравен инспектор ще мислят мерките за изборите (Обновена) Здравният министър и главният здравен инспектор ще мислят мерките за изборите (Обновена) www.24chasa.bg
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Карантинираните ще подават заявления за гласуване с подвижна секция до три дни преди датата на изборите

Партиите ще могат да провеждат кампанията и сбирките си за вота в зали на принципа на концертите

Противоепидемичните мерки, които ще трябва да се спазват при провеждането на изборите, ще бъдат изготвени от здравният министър и главният държавен здравен инспектор. Организацията на изборите и гласуването на избирателите, включително и на карантинираните, пък ще се определя с решение на ЦИК въз основа на тези здравни правила.

Това решиха в сряда депутатите в парламентарната правна комисия в закона за извънредното положение на второ четене.

В първоначалния проект за промени бе записано, че здравните правила, както и прилагането им се делегират на ЦИК. Срещу това предложение обаче се обявиха от избирателната комисията, както и от опозицията в парламента. Затова между двете четения от ГЕРБ направиха предложение правилата да се изготвят от министъра и санитарния инспектор, а ЦИК да ги приложи. Комисията ще трябва да проведе и разяснителна кампания за начина на гласуване по време на пандемията.

С подвижни избирателни кутии ще гласуват карантинираните на следващите избори, решиха още депутатите. Те обаче ще трябва да подадат заявление за такъв вид гласуване не по-късно от три дни преди датата на изборите.

Членовете на секционните избирателни комисии, както у нас, така и в чужбина пък трябва да бъдат не по-малко от трима. Защитните средства като маски и ръкавици пък ще бъдат включени в план-сметката на Министерския съвет за изборите.

"Това ще лиши хиляди български граждани от тяхното право на глас и ще постави под съмнение избория процес", възмути се обаче депутатът от БСП Филип Попов. Той подчерта, че и в тези три дни преди изборите, ще има хора, които може да се разболеят и така те няма да могат да поискат да гласуват с подвижни урни.

За всички партийни мероприятия, които се провеждат на закрито заради изборите, да се прилагат разпоредбите, отнасящи се за посещения на кина, театри и концертни зали, приеха още депутатите по предложение на ДПС. Още на консултациите при президента от движението изразиха притеснение, че няма да могат да проведат кампанията си, защото разчитат на срещите с избиратели "очи в очи". Според сега действащите текстове обаче такива срещи не можеха да се провеждат, тъй като е забранено струпването на повече от 15 души. Това обаче не се отнася например за концертите, където изискването е капацитетът на залата да не бъде зает на повече от 50%, като се спазва дистанция и се носят маски.

"Записали сме партийни мероприятия, защото сме целяли да избегнем точно "предизборна кампания". Тя е само един месец преди избора. Преди това обаче има и събрания на актива на партията, за да се изберат водачи на листи и др. Целта е да се разшири обхвата", обясни депутатът от ДПС Хамид Хамид.

Поправка в Закона за хазарта през преходните и заключителни разпоредби на извънредния закон обаче скара ГЕРБ и БСП. Въпросните текстове, внесени от ГЕРБ, предвиждат Националната агенция по приходите, на която бе прехвърлено издаването, удължаването и измененията на лицензите за хазарт, да получи 3 месеца отсрочка, за да довърши преписки, започнати от закритата вече Държавна комисия по хазарта, или такива, постъпили след август 2020 г. Мотивите на депутатите са, че дадените първаначално 6 месеца не са били достатъчни на данъчните, за да свършат задачата, тъй като в нея през това време имало много болни служители. Според вносителите поправката била в интерес и на кандидатствалите за удължаване или издаване на нов хазартен лиценз, които са в процедура. Освен това от ГЕРБ предлагат до произнасяне на НАП по текущи преписки за лицензи да важи за такива, които са изтекли сред 1 януари 2020 г.

Искам да се извиня, че мястото на такава поправка не е в този законопроект, но държа да поясня, че тези предложения се отнасят единствено до срокове, които скоро изтичат и нямаме време да проведем дебат през Закона за хазарта, обясни поправката депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

С надежда очаквах г-н Иванов да оттегли това предложение и да каже, че е станала невинна грешка, заяви депутатът от БСП Крум Зарков. Той настоя, че такава поправка през този закон е абсолютно недопустима и настоя за обяснение защо НАП не е спазила срока.

Шефката на правната комисия Анна Александрова обаче му отвърна, че сроковете не са спазени именно заради многото карантинирани служители на агенцията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Граничният пункт "Кулата-Промахон''

Край на опашките на "Кулата"

Медик подготвя ваксина на “АстраЗенека”

Столични болници подновяват "зелените коридори" за ваксинация

Бойко Борисов

Борисов: Преговаряме с Германия и Франция за ваксини назаем

Доц. Ангел Кунчев

Ангел Кунчев: Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина

52 професионални направления: Доходи и кариери

52 професионални направления: Доходи и кариери

Ирена Димова е водач на ПП ГЕРБ-Монтана

Ирена Димова е водач на ПП ГЕРБ-Монтана за парламентарния вот

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber