Студентите почват хибриден семестър

https://www.24chasa.bg/novini/article/9452104 Студентите почват хибриден семестър Студентите почват хибриден семестър www.24chasa.bg
За студентите по медицина част от практиките се провеждат присъствено.
За студентите по медицина част от практиките се провеждат присъствено.

Няма да се връщат масово на банките, много вузове остават онлайн

Медици ще практикуват чак лятото, млади музиканти пазят ред за безопасна арфа

В онлайн изпитна сесия са в момента стотици студенти. Вузовете приключиха дистанционно първия семестър, единици планират лекции на живо през втория.

Сред тях обаче е Софийският университет. “Надяваме се, че епидемичната ситуация ще позволи да започнем присъствено след месец дори ако след това се наложи да преминем отново към онлайн обучение.

Няколко седмици

присъствено

обучение ще ни

помогне много, както беше и през първия семестър”, каза ректорът проф. Анастас Герджиков, шеф и на Съвета на ректорите. По подобна схема - с по две седмици присъствено учене, от 4 февруари поетапно в клас се връщат всички големи ученици.

В УНСС вторият семестър започва от 1 февруари, а утре ще се вземе решение как. “При нас проблемът е, че когато бяхме с хибридно обучение, в сградата

на ден влизаха

по 10 000 души Зависи и от нагласите на министъра и на националните власти”, коментира ректорът проф. Димитър Димитров. Готови са за вариант хибридно, както в началото на миналия семестър - някои идват присъствено, други слушат онлайн, както и да се продължи само онлайн. Изцяло присъствено няма как - студентите ни са около 16 000, казва той.

В електронна среда продължават в ТУ в София, обяви ректорът проф. Иван Кралов.

“Ако условията в страната позволяват, от 15 февруари всички ще се върнат в аудиториите. Силно се надяваме да се върнем постепенно към нормален учебен процес”, заяви ректорът на ВТУ “Св.св. Кирил и Методий” проф. Христо Бонджолов. Иначе студентите учат в специално разработената е-платформа, електронно ще става и кандидатстването.

Варненските университети продължават да работят в е-среда, електронни са и формите за кандидатстване. В Медицинския за клинични и профилиращи дисциплини, при които е от изключително значение обучение на място, както и за учебната практика на студентите, вузът предоставя възможност за отработване на пропуснатото по време на лятната ваканция или в рамките на по-горен курс.

В Икономическия университет - Варна, на живо ще са кандидат-докторантските изпити след месец. Има организация и за присъствено провеждане на лабораторни и практически занятия на бакалаврите, но лекциите им остават онлайн.

Изключение за корабните специалности прави варненският Технически университет, тъй като практиките им не позволяват дистанционно провеждане. Вузът е

отложил за

1 март старта

на летния

семестър

с готовност при разхлабване на мерките да започне хибридно, а после изцяло присъствено.

Във ВСУ “Черноризец Храбър” пък на живо са само практическите изпити и защитите в Архитектурния факултет.

Единствено студентите VI курс на МУ- Пловдив, провеждат присъствено стажа си в клиники. Той е 1 г. и не е прекъсван през пандемията.

В ПУ “Паисий Хилендарски” редовните студенти са си взели още през есента практическите упражнения. Според анкети преподаватели и студенти предпочитат присъствени лекции.

В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив от декември допускат на практически упражнения студенти пред държавни изпити, които няма как да са онлайн - като скулптура и графика. Както и студентите, които свирят на специфични инструменти като орган и арфа, каквито нямат вкъщи. За тях се прави списък и музикантите влизат в кабинетите по един през 3 часа, след проветрение и дезинфекция, обясни ректорът проф. Тони Шекерджиева - Новак.

Дигатализирани са лекционни курсове по цели дисциплини, което щеше да продължи години, ако не беше пандемията, отчита тя. Но допълва, че в изкуството нищо не може да се сравни с живото присъствие.

В Бургаския свободен университет вторият семестър е от март и чакат заповед на здравния министър. В държавния “Проф. Асен Златаров” има практически занимания само по специалности като електроника и медицина. В ЮЗУ няма присъствено обучение, само някои изпити с практическа част.

Във всички вузове за държавните изпити е създадена организация за провеждане на място.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Граничният пункт "Кулата-Промахон''

Край на опашките на "Кулата"

Медик подготвя ваксина на “АстраЗенека”

Столични болници подновяват "зелените коридори" за ваксинация

Бойко Борисов

Борисов: Преговаряме с Германия и Франция за ваксини назаем

Доц. Ангел Кунчев

Ангел Кунчев: Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина

52 професионални направления: Доходи и кариери

52 професионални направления: Доходи и кариери

Ирена Димова е водач на ПП ГЕРБ-Монтана

Ирена Димова е водач на ПП ГЕРБ-Монтана за парламентарния вот

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber