1561,57 лева била средната брутна заплата на педагогическите специалисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/9449401 1561,57 лева била средната брутна заплата на педагогическите специалисти 1561,57 лева била средната брутна заплата на педагогическите специалисти www.24chasa.bg
Д-р Юлиян Петров на дистанционен ОСТС, под председателството на зам.-министър Михайлова и ръководството на министър Вълчев. Снимка: Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"
Д-р Юлиян Петров на дистанционен ОСТС, под председателството на зам.-министър Михайлова и ръководството на министър Вълчев. Снимка: Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"

До два месеца ще бъде известна средната брутна работна заплата /СБРЗ/ в образованието, като за 2020 г. тя е била 1561,57 лева за педагогическите специалисти, срещу 936 лева за непедагогическите специалисти. Това са брутни суми, съобщават от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа", с председател д-р Юлиян Петров, след заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в средното образованието.

Според него "очаква се след това увеличение, учителските заплати да придобият ръст от 125 процента над СБРЗ за страната, което е правилна стъпка в много дълъг път на растеж".

Бюджетът за образованието за 2021 г. възлиза на 5,643 милиарда лева и представлява 4,5 процента от БВП, с 819,5 милиона лева повече е от миналогодишния и това е увеличение от 14 процента. Преходният остатък за 2020 г. е над 220 милиона лева, като този - по единните разходни стандарти в образованието, е 118 милиона лева и е на границата на препоръчаните 4 процента, съобщават от синдиката.

Средствата от 30 лева за обучение в електронна среда през тази година ще бъдат по национална програма, като Министреството на образованието и науката ще изпрати писмо до директорите на образователните институции. Тези средства ще се изплащат от училищните бюджети, а след това ще бъдат възстановени от националната програма. Според изследване на синдиката "50 процента от учителите не притежават служебна дигитална техника".
Социалните партньори са обсъдили преминаването в присъствено обучение на прогимназията и гимназията. За да се спази условието за до 50 на сто от учениците да са в училище, социалните партньори са стигнали до варианта от 4 февруари да се върнат за присъствено обучение седми, осми и 12-и клас, като след две седмици да продължат други три класа. Синдикатът е изразил становище, че диференцираният подход би бил по-ефективен, но засега не бил възприет от Националния оперативен щаб.
На заседанието са били представени националните програми за образованието, които са в проект. Новите програми са три, като една от тях е национална програма за рехабилитация на учителите, по предложение на Синдиката "Образование". Другите две са национална програма за изследване на историческото минало на българската армия и за тържественото отбелязване на Деня на храбростта и българската армия - 6 май, и национална програма за професионалното образование и обучение.
От Синдиката "Образование" са изразили положително отношение и са апелирали за съвместна информационна кампания за ваксините и тестовете, като са заявили, че всички институции трябва да спазват принципа на доброволността и да уважават достойнството на българския учител.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

В Чирпан премиерът Борисов разгледа изградената нова и модерна пречиствателна станция за отпадни води. Снимки правителствена пресслужба

Борисов: Довечера чакаме 57 хиляди дози ваксини, още през нощта отиват по районите (Видео, обновена)

Криминалисти излязоха на протест - трябва да връщат пари, взети като експерти в съда

Криминалисти излязоха на протест - трябва да връщат пари, взети като експерти в съда

Граничният пункт "Кулата-Промахон''

Ситуацията на "Кулата" усложнена, продължават антигенните тестове

Ирен Кривошиева. Кадър БНТ

Ирен Кривошиева: Трябва да има паметник на Стефан Данаилов пред Народния театър

 Росица Кирова. Кадър Би Ти Ви

Росица Кирова: Ще водя листата на ГЕРБ във Видин, няма да спра да съм критична

Деница Сачева. Кадър Би Ти Ви

Сачева: Няма задържане на доставени ваксини

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber