Отлагат стадния имунитет в Италия за края на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/9443690 Отлагат стадния имунитет в Италия за края на годината Отлагат стадния имунитет в Италия за края на годината www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Италия по всяка вероятност няма да достигне целта си до септември да бъдат ваксинирани 70 на сто от населението й, както се предвиждаше. Причината за това е в закъсненията и в намаленията на доставките от ваксини. Според в.”Кориере дела сера” италианският комисар за извънредната ситуация с COVID Доменико Аркури е готов да съди в Италия или в Брюксел „Пфайзер” за неизпълняване на поетите задължения, но същото може да последва в бъдеще и „Астра Зенека”.

Ако „Пфайзер” компенсира бързо Италия, щетите ще бъдат съвсем малки, но италианското правителство проявява скептицизъм това да е възможно. Ако пък фармацевтичната компания регистрира само закъснение, но не и намаление на доставките, то стадният имунитет може да се отложи с няколко седмици.

Опасенията са обаче, че орязването и закъсненията в доставките ще се проточат и в бъдеще, така че най-рано в края на 2021 г. може да се стигне до 70 на сто ваксинирани италианци.

Според Аркури през първото тримесечие Италия ще има само 15 млн. дози ваксини, или малко над половината от очаквания брой. На фронта с „Астра Зенека” също има проблеми, тъй като от нея Италия очакваше 16 млн. дози през първото тримесечие, а компанията вече ги намали на 8 млн. Заради закъсненията ваксинирането на италианците на над 80 г. се отлага за март, и няма да се реализира до февруари, както се планираше. Според „Кориере дела сера” ваксината на „Астра Зенека” по всяка вероятност ще бъде препоръчана на хората под 55 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

418 новозаразени с COVID-19 - 9% от тестваните, излекувани са 1441

418 новозаразени с COVID-19 - 9% от тестваните, излекувани са 1441

СНИМКА: Pixabay

Ваксините на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън" под лупа в ЕС и САЩ

СНИМКА: Pixabay

12 694 новозаразени с коронавирус за последното денонощие в Италия

СНИМКА: Pixabay

Франция налага задължителна карантина на пристигащите от няколко страни

СНИМКА: Pixabay

Проф. Христова: При българския щам има замяна на една аминокиселина с друга

СНИМКА: Pixabay

Празна средна седалка в самолетите може да намали заразата с коронавирус

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber