Племенник на Сакскобурготски поиска прошка от името на Савоите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9441214 Племенник на Сакскобурготски поиска прошка от името на Савоите Племенник на Сакскобурготски поиска прошка от името на Савоите www.24chasa.bg
СНИМКА: Фейсбук/Емануил Филиберто Савойски
СНИМКА: Фейсбук/Емануил Филиберто Савойски

Принц Емануил Филиберто Савойски, племенник на Симеон Сакскобурготски, поиска официално извинение и прошка от името на Савоите за подписаните расистки закони на 5 септември 1938 г. от прадядо му крал Виктор Емануил III.

48-годишният принц е внук на последния италиански крал Умберто II, който пък е брат на българската царица Йоанна, майката на Симеон Втори.

„Заклеймявам расистките закони от 1938 г., чиято тежест чувствам и до днес на плещите си и заедно с мен – и цялата Савойска династия, и декларирам тържествено, че не се разпознаваме в онова, което е направил крал Виктор Емануил III. Това е един изстрадан подпис, от който ние се разграничаваме твърдо, това е неприемлив документ, неизлечима сянка за семейството ми, една все още незараснала рана за цяла Италия”. Това написа в отворено писмо до „братята от италианската еврейска общност” Емануил Филиберто Савойски.

За писмото си принцът говори в специално интервю за вечерните новини на Канале Чинкуе на Берлускони на 23 януари. Принцът прави това малко преди 27 януари, когато е Международният ден в памет на жертвите на Холокоста.

„Обръщам се към вас, братя от италианската еврейска общност, за да изразя искреното си приятелство и за да ви предам обичта си в деня на паметта. Пиша ви с открито сърце едно писмо, което със сигурност не е лесно за мен и може да ви учуди, тъй като може би не сте го очаквали. И въпреки това искам да знаете, че за мен е много важно и необходимо, защото мисля, че е дошъл веднъж завинаги моментът за равносметка с историята и с миналото на фамилията, която днес представям, в името на тази династия с хилядолетна история, допринесла по решителен начин за обединението на Италия, име, което нося гордо”, се казва в писмото.

Принцът допълва, че писмото му е и в памет на 7500-те „наши италиански братя”, „тези свети италиански жертви”, за които желае днес да поиска официално извинение от името на цялата си фамилия. „Реших да направя тази дължима за мен стъпка, за да може да остане жива паметта за случилото се, за да може споменът да е винаги жив”.

„Желая историята да не се заличава, да не се забравя и да може да разказва случилото се на всички, които са жадни и гладни за истината. Жертвите на Холокоста не трябва никога да бъдат забравени и по тази причина и днес те ни крещят с право, че трябва да бъдат помнени. И моята династия пострада от първо лице, въпреки че по политически мотиви. Как да забравим трагичния край на леля ми Мафалда Савойска (сестра на българската царица Йоанна – бел.а.), която умря през 1944 г. в концентрационния лагер в Бухенвалд след жестока агония? Как мога да забравя и леля ми Мария Савойска, която беше депортирана с мъжа си и двете им деца в концентрационен лагер до Берлин? И двете бяха дъщери на същия този крал Виктор Емануил III”.

Принцът допълва, че с писмото си се надява да завърже отново прекъснатите връзки с италианската еврейска общност, и това да бъде първата крачка към диалог, който днес се надява да възобнови и да следи лично.

Емануил Филиберто признава пред „Канале Чинкуе”, че прадядо му Виктор Емануил III е бил крал на всички италианци и следователно като баща на децата си е трябвало да се грижи за всички италианци.

„Огромна болка за мен и за Савоите е да гледаме подписа му под тези закони. Мисля, че понякога трябва да гледаш към миналото, да го анализираш и да извадиш от него собствените си чувства. Това е, което искам да направя днес, и искам прошка, но не я очаквам. Искам само да кажа на еврейските общности, че можем да възобновим заедно важен диалог и да гледаме заедно към бъдещето”.

Сред първите реагирали на писмото на принца от страна на еврейската общност в Италия беше Рикардо Франко Леви, председател на Италианската асоциация на издателите. Той коментира като „дължим акт” заклеймяването на расистките закони.

„Ако обаче говорим за прошка, тя е винаги индивидуална. Трябваше да я поиска Виктор Емануил III, който имаше време да го направи, но не го направи”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Сградата на Европейския парламент

2 комисии на Европарламента одобриха търговската сделка с Лондон

Комисията за равенство и човешки права (КРЧП)  е изпратила писмо до кабинета на премиера Борис Джонсън. СНИМКА: РОЙТЕРС

Британски надзорен орган: Ваксинационните паспорти водят до дискриминация

Снимка: РОЙТЕРС

Белград отваря имунизационни пунктове в търговските центрове

Кметът на Москва Сергей Собянин каза днес, че повече от 820 000 жители на руската столица са получили две дози ваксина. СНИМКА: Ройтерс

Кремъл: Броят на руснаците, желаещи да се ваксинират, е разочароващо нисък

Руската ваксина "Спутник V" СНИМКА: Ройтерс

Първите ваксини, произведени в Сърбия, ще излязат между 5 и 10 юни

Пекин ще ограничи споделените велосипеди в центъра на града

Пекин ще ограничи споделените велосипеди в центъра на града

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber