Росен Бъчваров: 8000 фирми са подали заявление за помощ от НАП

https://www.24chasa.bg/novini/article/9440947 Росен Бъчваров: 8000 фирми са подали заявление за помощ от НАП Росен Бъчваров: 8000 фирми са подали заявление за помощ от НАП www.24chasa.bg
Комуникационният директор на приходната агенция Росен Бъчваров КАДЪР: БНТ
Комуникационният директор на приходната агенция Росен Бъчваров КАДЪР: БНТ

Преди 2 дни изтече срокът, в който търговци можеха да поискат помощ от НАП - оборотен капитал. Около 8000 търговци подадоха заявление за такъв тип подкрепа и искат около 115 млн. лв., съобщи комуникационният директор на приходната агенция Росен Бъчваров в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Около 2200 компании вече са одобрени и ще получат около 20 млн. лв. Става дума за 20 или 10% от оборота за 2020 г. в зависимост от вида дейност, която е извършвана при бизнесите, които са били засегнати от заповедта на здравния министър - като ресторанти, магазини в молове и други подобни.

"Близо една трета от заявленията за помощ вече получиха одобрение, буквално до сряда около 22 млн. лв. ще бъдат по сметките на тези засегнати бизнеси", увери Росен Бъчваров.

Приблизително половината от кандидатствалите до дни ще получат това финансиране, от останалите една част трябва да уточнят някои от подадените данни, а другите или изобщо нямат право на тази подкрепа, или са декларирали оборот, който няма нищо общо с действителността.

"В това множество редом с бизнес, който действително има нужда от подкрепа, има и такива, които са на принципа "ако мине", които очевидно няма да получат такава подкрепа", подчерта говорителят на НАП.

На червено ли е хазната? Росен Бъчваров подчерта, че що се отнася до НАП хазната не е на червено, даже има 700 млн. лв. повече от планираното или с 1 млрд. и 100 млн. ръст спрямо 2019 г. И припомни, че "данъците не се събират, предполага се доброволното плащане на данъци, те са платими, а не събрани".

От две седмици започна данъчната кампания, вече има някои, които са си платили данъците, но те са малко.

"Хората чакат да дойде март, предварително попълнената данъчна декларация да я погледнат и да кажат - това е вярно, и да платят данъците", заяви говорителят на НАП.

Може да се подава декларация на хартия и по електронен път, но това, което много е харесало на хората миналата година, е предварително попълнената декларация, до която НАП ще даде достъп през март, каза Бъчваров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Подкрепата с оборотен капитал чрез НАП продължава през следващата седмица

Подкрепата с оборотен капитал чрез НАП продължава през следващата седмица

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка Ройтерс

Кристалина Георгиева зове Г-20 да се бори с раздалечаването на икономиките

Екостикерите ще струват 4,70 лв.

От април автомобил на преглед само с платена Гражданска отговорност" (Обзор)


С излизането от коронакризата строителите започнаха отново да усещат проблем, от който в последно време не се оплакваха - липсата на квалифицирана работна ръка.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Бизнесът оптимист, но очаква цените да се качват

17 километра от магистрала “Европа” - частта между Сливница и Драгоман, бяха изградени от “Главболгарстрой” с половин година предсрочно и вече са в експлоатация.

Магистрала “Европа” готова до 2023 г.

Министерството на финансите.

1,2 млрд. повече разходи за пенсии и помощи, но бюджетът пак е на плюс

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber