"Радио Китай": Повече страни трябва да последват китайския пример и да работят за общото благо

https://www.24chasa.bg/novini/article/9440887 "Радио Китай": Повече страни трябва да последват китайския пример и да работят за общото благо "Радио Китай": Повече страни трябва да последват китайския пример и да работят за общото благо www.24chasa.bg
Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус СНИМКА: Радио Китай
Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус СНИМКА: Радио Китай

Излизането на ваксини срещу COVID-19 е добра новина, но при получаването им има голяма разлика между богати и бедни, пише Радио Китай.

Досега в 49 богати страни вече са инжектирани над 39 милиона дози, докато в Гвинея например са ваксинирани едва 25 души, включително президентът.

В тази връзка генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус изрази опасения, че хората от слаборазвити държави няма да имат шанс да бъдат ваксинирани, а това ще удължи времето за справяне с пандемията в глобален мащаб. И притесненията му не са безоснователни.

Преди няколко месеца СЗО инициира механизма „Ковакс“, който има за цел да осигури справедливо разделение на ваксините, приоритетното ваксиниране на хората с най-големи нужди и подкрепа за скорошното ваксиниране на хората от бедните държави. Реалностите обаче показват, че се случва точно обратното – увеличава се несправедливостта между бедни и богати. Някои западни страни се запасяват с голямо количество ваксини, а компании-производители игнорираха „Ковакс“ и предлагат продуктите си най-напред на богатите държави, което води до тяхното поскъпване, хаос на пазара и създава пречки пред процеса по закупуване на ваксини от СЗО. Подобно поведение е егоистично, късогледо и опасно.

Изправени пред пандемия, като настоящата, човечеството трябва да бъде единно и се стреми да реализира на практика китайската идея за общност на споделена съдба в здравеопазването.

В момента китайски ваксини са одобрени за използване в Чили, ОАЕ, Бахрейн, Египет, Йордания, Турция, Индонезия, Бразилия и други страни. С тях са осъществени над 15 милиона ваксинации, което доказва тяхната безопасност и ефективност. Същевременно китайските ваксини могат да се съхранят и транспортират при 2 до 8 градуса, което е удобно за по-бедните страни, където липсват нужните условия.

Китайските усилия повишиха рязко достъпността на ваксините за развиващите се страни, съдействайки за тяхното справедливо разпределение.

Никоя страна няма да остане незасегната от пандемията, затова самостоятелните действия не могат да доведат до справяне с нея, а са нужни общи усилия. Повече държави трябва да последват китайския пример и работят за общото благо.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

Снимка Архив

Американците с пълна имунизация ще могат да се събират без маски на закрито

СНИМКА: РОЙТЕРС

Бременна е петмилионният ваксиниран в Израел, идва ред и на децата

Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: Не само Италия в ЕС може да блокира експорта на ваксини

 Гърция  СНИМКА: Ройтерс

Гърция се надява да отмени ограниченията за туризма през май

Ваксината на "АстраЗенека"

Италия одобри ваксината на "АстраЗенека" за хора над 65 години

Руската ваксина "Спутник V" СНИМКА: Ройтерс

ЕАЛ: Спешното разрешаване на ваксината "Спутник V" е игра на руска рулетка

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber