Симеон Кръстев рисува за месец Борисов и Вучич край газопровод

https://www.24chasa.bg/novini/article/9439819 Симеон Кръстев рисува за месец Борисов и Вучич край газопровод Симеон Кръстев рисува за месец Борисов и Вучич край газопровод www.24chasa.bg
Дарената картина как премиерът Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич наблюдават строителството на газопровода “Балкански поток. СНИМКА: Личен архив

Картината е поръчана от саудитския консорциум “Аркад”

Две от серията от 3 картини на Симеон Кръстев за посещението на Бойко Борисов и Александър Вучич на строежа на газопровода “Балкански поток”. Долу - така рисува полагането на тръбата.

“Престъпление! Падение на българската култура! На клада! Възход на соцреализма!”

Това са само част от реакциите в социалните мрежи, когато се разбра, че картина на българския художник Симеон Кръстев изобразява как премиерът Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич наблюдават строителството на газопровода “Балкански поток”. Тя е поръчана от строителя на газопровода - саудитския консорциум “Аркад”, а нашият премиер решава живописната творба с размери 50 на 60 см да бъде изпратена на Вучич като спомен за посещението му в България през юни.

Картините са три,

но на останалите

две ги няма

официалните лица

(на тях е нарисувана само тръбата). Авторът Симеон Кръстев и друг път е работил по поръчка и знае, че е добре на платното да има образите на главните герои - шансът то да се хареса е по-голям. Той не е новак в портретуването и негово дело са живописните образи на много известни и неизвестни българи. Затова не му е трудно да нарисува премиера и неговия гост.

В момент на пандемия, когато галериите са затворени, идва тази възможност от заможен поръчител. 30-ина художници рисуват историческото събитие, а скоро всички картини ще бъдат показани в Националния исторически музей заедно с артефактите, намерени по трасето.

Номинираните творци получават набор от снимки, указания с какви материали да работят - маслени бои, размери, срок от месец да са готови (края на октомври - началото на декември).

Дали поне откупката

си е струвала

нелеката задача?

“Като се имат предвид възможностите на поръчителя и многото изисквания, можеше да е и по-добре, но не се оплаквам”, лаконичен е Кръстев. Художникът не обръща внимание на нападките и оценките на неговата творба. “Това е политическо събитие, което ще остане в историята. Документ на височайше посещение - може и да се снима, но картината си е картина, казва маестрото. Въпреки предложените десетина снимки Кръстев преглежда и други възможности и рисува картината по снимка, която е открил в интернет. Тя е направена на 1 юни 2020 г. и е публикувана във фейсбук страницата на българския премиер. “От информацията, която имам, двамата са били на посещение при строителите. И реших да илюстрирам точно това. Срещата с хората”, обяснява той избора си.

Кръстев е търсен и популярен като един от най-ценените и по света художници - майстор на плаката, пощенската марка, запазения знак, оформлението на книги. Не по-малко са и ценителите, които са възхитени от умението му да бъде верен на природата и заедно с това да одухотворява платната си чрез деликатния подбор на цветове, фина линия и щрих. Цветята не са само цветя, рисуваните от него коне - любимата му тема, сякаш се отделят от рамката и живеят в собствен красив свят. Кръстев умело работи и с акварел.

Симеон Кръстев започва да учи плакат и живопис в Националната художествена академия, после заминава за Лодз, Полша, където продължава в същата специалност. Там среща бъдещата си съпруга, която е полякиня. Известна е световната слава на полските майстори на плаката, която той достойно защитава на много изложби.

Обича портрета

и не отказва на строителния предприемач Йордан Динев да нарисува 60 образи на българи, чиито ликове и имена са потънали в прахта на историята, а са били герои от Освобождението и от Балканските войни. Изрисува ги в одежди от времето, с мундири, еполети и медали, гледайки пожълтели снимки. Сега са в кабинета на Динев, а сред тях са и съвременнни герои като Стоичков, Боян Радев, Гунди и др. През май 2021 г. Симеон Кръстев подготвя изложба в галерия “Минерва”, която редовно го представя във фоайето на грандхотел “София”. Ще покаже натюрморти и любимите си картини на коне в бяг.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

В големите секции на 4 април ще може да се гласува и с машина.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

В 9400 секции на 4 април ще се гласува и с машини

Стартът на експерта Горанов е при Костов, успехът и оставката при Борисов, бъдещето си е негово

Стартът на експерта Горанов е при Костов, успехът и оставката при Борисов, бъдещето си е негово

Проф. Костадин Ангелов СНИМКА: МС

Проф. Ангелов: Маски и на открито в 8 области с най-много болни

Любимите жени на Бербатов. Снимка Фейсбук/Димитър Бербатов

Бербатов: Късметлия съм да имам 3 жени у дома

Буйстващият в самолета индиец се лекувал в психиатрия след загуба на близък (Видео)

Буйстващият в самолета индиец се лекувал в психиатрия след загуба на близък (Видео)

Как създателят на ВМА спаси 30-годишна родилка от смъртта

Как създателят на ВМА спаси 30-годишна родилка от смъртта

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber