"168 часа": "Тексим" стартира през 1960 г. с доставки на оръжие за алжирски бунтовници

https://www.24chasa.bg/novini/article/9439219 "168 часа": "Тексим" стартира през 1960 г. с доставки на оръжие за алжирски бунтовници "168 часа": "Тексим" стартира през 1960 г. с доставки на оръжие за алжирски бунтовници www.24chasa.bg

Тя регистрира първата офшорка "Имекстраком" в Лихтенщайн

Политбюро "подарява" 20% от договорената цена

Най-емблематичен е случаят с “Тексим” - първата голяма подобна организация, създадена още през 1960 г., чиято история е свързана с доставка на оръжие и първите у нас офшорни сметки в Лихтенщайн.

Корпорацията, оперираща с милиони долари през 60-те години и наричана “държава в държавата”, стартира дейността си около времето, когато България започва да подкрепя алжирското националноосвободително движение за независимост от Франция. Това е решено от Политбюро на ЦК на БКП. 20% от стоките, които им продаваме, са безвъзмездна помощ, постановява ПБ. И също –

временното алжирско правителство да установи своя база

у нас за снабдяване на армията.

Двама негови представители влизат в контакт и се уговарят с нашия заместник министър-председател Живко Живков за финансирането на доставките на оръжие чрез “Тексим”. Това той разказва в спомените си “Кръглата маса на Политбюро”, издадени през 1991 г.

От наша страна за съдружник е определен Георги Найденов, известен като Гето – партизанин, а след 1944 г. – служител в Първо главно управление на ДС, бил е и търговски представител в Кайро и Истанбул. Алжирските революционери посочват т.нар. д-р Хашеми, чието истинско име е Мабет Шареф. Партньорството се легализира официално чрез образуването на “Тексим” като смесено търговско дружество, в което участието е 50:50. Много скоро в Лихтенщайн е регистрирана и дъщерната офшорна фирма “Имекстраком”.

В неговия и в договора на дружеството-майка изрично е посочено, че ежегодно внася валутни вноски и плаща данъци на държавата. То е трябвало да помага и за развитието на отрасли на икономиката за постигане на най-новото техническо и технологическо равнище.

"Тексим" стартира първата си

пратка с оръжие

за алжирците

на борда на

10 000-тонния кораб

“България”. Близкото Мароко е определено като крайна дестинация и там товарът е свален при най-строги мерки за сигурност по изрично разпореждане на краля. След като освободителното движение приключва с победа и Алжир извоюва независимостта си от Франция през 1962 г., двете страни започват да търсят начин “Тексим” да остане да работи.

В началото след старта си – от 1961 до средата на 1965 г., “Тексим” заедно с “Имекстраком” създава

7-8 задгранични фирми,

развива главно реекспортна дейност, започва да формира морска търговска флотилия. След 1965 г. се слива с ДСП “Български минерални води” и така се създава Държавно стопанско обединение, обяснява още Живко Живков. Към него се образува къща “Мода и лукс”, която внасяла стоки.

За периода от 1962 г. до 1969 г. компанията излиза на чиста печалба от над 27 млн. лв., а през 1990 г. те вече са 136 млн., без да се броят капиталовложенията. А само през 1967 г. фирмата е внесла в държавата 2,5 млн. долара. Дъщерната офшорка “Имекстраком” получава от България и Алжир 2314 долара през 1961 г. начален капитал, а през 1969 г. разполагала с чист актив от 11,9 милиона долара – имущество, пари и ценни книжа.

Така получената валута надминава изразходваната

През 1967 г. ДСО “Корабостроене и корабоплаване” и дирекция "Балкантранс" се обединяват с “Тексим” и това дава началото на първия концерн в България – т.нар. Икономическа групировка “Български търговски флот”. По навик той бил наричан “Тексим”.След това България стартира и международен превоз, като купува тирове и хладилници, както и 6 пътнически самолета “Ил 18”, построява 5 завода за безалкохолни, вкл. и за кока-кола. Създадена е и селскостопанска авиация, която работи със Судан, Египет, Сирия. Образувана е Морска търговска банка, чийто оборот е за 1,5 милиарда лева. Всичко това е в рамките на “Тексим”.

В първите години компанията се ползват с

пълната подкрепа

на Тодор Живков

Но от 1968 г. започва брожение срещу нея и нейните ръководители. Основни играчи в атаката са Пенчо Кубадински и Тано Цолов, съобщава Живко Живков.

Но причината се корени в недоволството на Москва, която се опасява, че след Чешката пролет задграничните дружества могат да изиграят ролята на катализатор за откъсване на България и другите соцстрани от орбитата на СССР. Затова Големият брат търси начин да спре “вредното капиталистическо влияние”.

И така се стига до процесите от 1969 г., когато е назначена

финансова ревизия на “Тексим”

и Икономическата групировка под личното разпореждане на Тодор Живков.

По-късно Георги Найденов и още 9 души са осъдени и хвърлени в затвора. Докато трае процесът в София, тук през лятото на 1970 г. пристига д-р Хашеми, който иска своя дял като съдружник в общата фирма в Лихтенщайн “Имекстраком”. Тодор Живков е на почивка в Евксиноград. Живко Живков заминава при него и му обяснява, че има

опасност алжирците да придобият всичко от съвместната компания

Единственият изход според него е Найденов да излезе от затвора и да се разбере със “съдружника си”, твърди заместник министър-председателят.

Какво казва Тодор Живков и какво се случва на делото, четете тук.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

КУЗМАН ИЛИЕВ

Икономистът Кузман Илиев при Каракачанов. А Боян Чуков смени БСП за 3-от място при ВМРО (Обзор)

Кадрите показват как Иван Добчев първоначално обяснява на актьорите седнал, докато пуши цигари. След това става и отива до Жана Рашева, където започва да спори с нея, като й показва какво точно иска и как да го направи. 
СНИМКИ: ИВАН ГРИГОРОВ

"168 часа": Виж как Добчев разплаква млада актриса преди 20 г.

Диян Стаматов

Предлагат нови дати за пролетната ваканция на учениците

Водещият на предаването "Последният печели" Орлин Горанов

Продуцентът на "Последният печели": Дължим извинение на всички засегнати

Проф. Костадин Ангелов СНИМКА: МС

Здравното ни министерство прати писмо с остра реакция до "АстраЗенека"

Въпреки някои специфики, съществени разлики в ефективността на трите ваксини няма, посочи специалистът.

Кардиолог: И трите ваксини, които се прилагат у нас, показват ефективност

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber