До 3 месеца такситата увеличават първоначална такса, сметката се увеличава с лев

https://www.24chasa.bg/novini/article/9438895 До 3 месеца такситата увеличават първоначална такса, сметката се увеличава с лев До 3 месеца такситата увеличават първоначална такса, сметката се увеличава с лев www.24chasa.bg
Първоначалната тарифа сега е в размер на 50% от минималната цена  на километър. СНИМКА: Николай Литов
Първоначалната тарифа сега е в размер на 50% от минималната цена на километър. СНИМКА: Николай Литов

Министърът на транспорта Росен Желязков подписа наредбата за такситата, в която началната тарифа е двоен или троен размер от минималната цена за километър 

Поскъпването от 2 до 3 пъти на началната цена на такситата вече е разписано в измененията на Наредба 34 за таксиметрови превози. Министърът на транспорта Росен Желязков подписа нормативния документ и го изпрати за обнародване в "Държавен вестник". От датата на публикуването й наредбата влиза в сила, но се дава тримесечен период на такситата да претарифиране на апаратите с новата първоначална такса, поясниха от министерството на транспорта.

Основните промени в нея са преминаването към общините на регистрационния режим за извършване на таксиметровия превоз на пътници.

Но това, което засяга пътниците е  първоначалната цена, преди да тръгне таксито, да бъде от двоен до троен размер от минималната цена за един километър по тарифата в даденото населено място. Преди измененията наредбата определяше, че първоначалната такса не може да надвишава цената за един километър пробег  с повече от 50%.

Желязков, а и директорът на "Автомобилна администрация" Бойко Рановски са казвали, че промяната ще доведе до увеличение на сметката за такси с по-малко от лев. Според министерството този текст ще ограничи нелегалната конкуренция сред таксиметровия бранш.

Според Закона за автомобилните превози министърът на транспорта  има задължение да определи начина, по който превозвачите са длъжни да обявяват пред клиентите си цените и условията за превоза. Законът възлага ва общините до 31 октомври всяка година да определят минимални и максимални цени за такситата за следващата година, когато общинският съвет не се произнесе, се прилагат тарифите от предходната година. А самите фирми ще решават дали първоначалната такса да е двоен или троен размер на първоначалната тарифа. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев СНИМКА: Ройтерс

Скопие смята да участва с дял от 10 % в газовия терминал в Александруполис

Красен Станчев

Красен Станчев: Влезе ли еврото, ще има лесни кредити, а това не винаги е за добро

В хранилището картофите могат да се съхраняват до април, ако продукцията се обработи и условията се контролират

От 9 март се кандидатства по схемата за контрол на вредители по картофите

Вицепремиерът Марияна Николова и Н. Пр. Йорам Елрон - посланик на Израел, обсъдиха провеждането на двустранен бизнес форум в туризма. Снимка: Министерство на туризма

Посланик пред Марияна Николова: Колко сте смела, отворихте границите за Израел

Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева СНИМКА: Ройтерс

Кристалина Георгиева обсъди жените в икономиката с финансовата министърка на САЩ

Глобалният фонд GEM дава 26 млн. евро на "Еврохолд" за покупката на ЧЕЗ

Глобалният фонд GEM дава 26 млн. евро на "Еврохолд" за покупката на ЧЕЗ

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber