БСП: ГЕРБ искат да прехвърлят и здравната отговорност на ЦИК

https://www.24chasa.bg/novini/article/9437914 БСП: ГЕРБ искат да прехвърлят и здравната отговорност на ЦИК БСП: ГЕРБ искат да прехвърлят и здравната отговорност на ЦИК www.24chasa.bg
Филип Попов

Възможни са колизии между Изборния кодекс, Закона за извънредното положение и Закона за здравето на предстоящия парламентарен вот, предупредиха депутати от БСП.

Те настояват в пленарната зала на Народното събрание за отговори, сред които един от най-съществения е на въпроса: кой от трите закона ще се приложи в случай на противоречие?

Крум Зарков
Крум Зарков

„Имаме съгласие по темата, че на хората, които са карантинирани заради коронавируса следва да им се даде възможност да гласуват. Но така написан проектозаконът на ГЕРБ създава повече хаос, отколкото да реши проблема.“ Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от БСП Филип Попов относно предложенията за промени в Изборния кодекс.

Тодор Байчев
Тодор Байчев

Депутатът упрекна Министерски съвет за това, че за пореден път прехвърля отговорността на ЦИК, както вече направи за машинното гласуване. Попов припомни, че това прехвърляне стана причина председателят на ЦИК да подаде оставката.

Надя Клисурска
Надя Клисурска

„ЦИК не е здравен орган. Той не може да издава медицински протокол. Здравните власти и Министерство на здравеопазването са органите, които следва да издадат медицински протокол, а ЦИК да го предложи“, бе категоричен Попов по повод опита на ГЕРБ да вменят отговорността за здравните мерки на ЦИК.

Филип Попов поясни, че ГЕРБ пробват да възложат отговорност на ЦИК да реши и как да гласуват карантинираните - с подвижна избирателна кутия или в отделни секции. „Вие искате от ЦИК да донапишат закона. Знаете, че решенията на ЦИК могат да се обжалват пред съда. Едно такова решение няма да издържи в съда. Поставяте много тежки бомби в предстоящите избори.“, предупреди управляващите социалистът.

Вчера БСП внесе своите промени в Изборния кодекс - за изчистване на списъците от „мъртви души“ чрез активна регистрация и за видеонаблюдение на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите. От ГЕРБ обаче се ангажираха след становище на ЦИК да подобряват този закон.

"Истината е, че с този закон вие не правите абсолютно нищо. Проблемите остават след него същите, каквито са били преди него. Не ни обвинявайте, че някого заблуждаваме - заблуждавате вие". Това каза заместник-председателят на Парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков в пленарната зала на парламента.
„При колизия между Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и Изборния кодекс кой ще се приложи?“, попита социалистът.

Депутатът от БСП Тодор Байчев подчерта, че с предлагания законопроект се цели разтоварване от политическа отговорност на Министерски съвет и прехвърлянето й към ЦИК, въпреки че ЦИК иска изрично Министерски съвет да обезпечи изборния процес и да прецизира законодателните мерки.

Друго смущаващо, според социалиста е, че Законът за извънредното положение няма да бъде отменен преди 4-ти април – денят на изборите.
„На трето място има едно противоречие между Изборния кодекс и Закона за извънредното положение. В ИК се казва, че с подвижни избирателни кутии гласуват хора само с трайни увреждания, а в закона за извънредното положение това право имат хора, карантирани и болни от коронавирус. Това дава възможност и повод за обжалване на изборите и дори за тяхното касиране“, предупреди управляващите Байчев.

„Според Закона за здравето компетентният орган, който издава и приема правилата за гарантиране живота и здравето на избирателите, е здравният министър. Заради това няма как да натоварим ЦИК с тези несвойствени за дейността и функции“, заяви народният представител от ПГ на “БСП за България“ Надя Клисурска.

По думите й е важно да бъдат включени карантинираните лица в списъците за гласуване с подвижна избирателна кутия и затова зададе въпроса: „Какво правим в случая, когато заразени и карантинирани лица бъдат заличени от списъците, защото РЗИ е установила, че нямат право да гласуват в нормалните секции?“

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Представянето бе направено от инж. Петър Матов – координатор на
сектор „Околна среда“, Анна Лисичкова- инженер-еколог с дългогодишен
опит в РИОСВ-Варна, член на Контролния съвет на Републиканци за България и Александър Кючуков студент по екология. Снимки и видео ПП „Републиканци за България“

Партията на Цветанов представи политиките си в сектор „Околна среда" (Видео)

Самолет СУ-25 в авиобазата в Безмер.

Военният министър провери ремонтираните самолети Су-25

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ

Официално: Каракачанов ще води листите на ВМРО във Варна и Плевен

СНИМКА: pixabay

През март температурите ще достигат 27 градуса

СНИМКА: Архив

От днес започват засилени проверки на пътна полиция за алкохол и дрога

Вълчев: Мислим за две пролетни ваканции за учениците - през април и май

Вълчев: Мислим за две пролетни ваканции за учениците - през април и май

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber