Ниското заплащане не привлича специалисти в администрацията на МОСВ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9437886 Ниското заплащане не привлича специалисти в администрацията на МОСВ Ниското заплащане не привлича специалисти в администрацията на МОСВ www.24chasa.bg
Марияна Николова СНИМКА: Министерството на туризма
Марияна Николова СНИМКА: Министерството на туризма

Ниското заплащане и натовареността на служителите са пречка за привличането на квалифицирани специалисти с подходящо образование в централната администрация на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Това каза в отговор на парламентарен въпрос вицепремиерът Марияна Николова.

Само през първото тримесечие на изминалата година текучеството на персонала се е увеличило, като напусналите са шест процента от общата численост. По думите й в последните години се забелязва тенденция за преминаване на експерти към други държавни структури, предлагащи по-добро заплащане. В централната администрация на МОСВ има 30 служители с основна месечна заплата, която е по-ниска от 70 процента от средната заплата за втора степен на съответното ниво, обясни вицепремиерът и допълни, че това са 10 на сто от персонала.
Концептуалното решение за увеличаване на разходите за персонал на всички администрации с 10 на сто доведе до по-голяма разлика между заплащането в МОСВ и другите администрации от същата категория, посочи Николава.

С 10-процентното увеличение на основните заплати, направено в бюджета за 2020 г. средното възнаграждение в ИАОС е станало 1051 лв., в РИОСВ - 1093 лв., в дирекциите на националните паркове - 1007 лв., в басейновите дирекции - 1071 лв. и в централна администрация - 1625 лв.

През август 2020 г. с решение на Министерския съвет са увеличени с 30 процента заплатите на някои от администрациите. Повишението е било свързано с превенция на разпространението на COVID-19, лечението на заразените или ограничаване на последствията от пандемията. Увеличението е обхванало и ИАОС, РИОСВ и басейновите дирекции, но не е засегнало националните паркове и централна администрация, отчете вицепремиерът Николова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

В Чирпан премиерът Борисов разгледа изградената нова и модерна пречиствателна станция за отпадни води. Снимки правителствена пресслужба

Борисов: Довечера чакаме 57 хиляди дози ваксини, още през нощта отиват по районите (Видео, обновена)

Криминалисти излязоха на протест - трябва да връщат пари, взети като експерти в съда

Криминалисти излязоха на протест - трябва да връщат пари, взети като експерти в съда

Граничният пункт "Кулата-Промахон''

Ситуацията на "Кулата" усложнена, продължават антигенните тестове

Ирен Кривошиева. Кадър БНТ

Ирен Кривошиева: Трябва да има паметник на Стефан Данаилов пред Народния театър

 Росица Кирова. Кадър Би Ти Ви

Росица Кирова: Ще водя листата на ГЕРБ във Видин, няма да спра да съм критична

Деница Сачева. Кадър Би Ти Ви

Сачева: Няма задържане на доставени ваксини

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber