"Гугъл" се споразумя с издателите във Франция да плаща за новини

https://www.24chasa.bg/novini/article/9437658 "Гугъл" се споразумя с издателите във Франция да плаща за новини "Гугъл" се споразумя с издателите във Франция да плаща за новини www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Търсачката "Гугъл" (Google) и френската обединение за медиите се споразумяха как американският технологичен гигант да плаща на издателите на новини за онлайн съдържание.

Това е първото такова споразумение в Европа след години на спорове и опити на държавите и медиите да притиснат търсачката да плаща, задето показва откъси от журналистическо съдържание.

Този ход проправя пътя за индивидуални лицензионни споразумения за френски издания. Сделката, която Google описва като устойчив начин за плащане на издателите, вероятно ще бъде внимателно наблюдавана от други платформи като ("Фейсбук") Facebook, коментира пред "Ройтерс" адвокат, участващ в разговорите, предаде БТА.

Собственикът на Google - "Алфабет" (Alphabet), и Alliance de la presse d'information generale (APIG) посочват в изявление, че рамката включва критерии като дневния обем на публикациите, месечния интернет трафик и "принос към политическата и обща информация".

Досега Google е подписала лицензионни споразумения само с няколко издания във Франция, включително влиятелните национални ежедневници Le Monde и Le Figaro.

Сделката е след месеци на пазарлъци между Google, френски издатели и новинарски агенции за това как да прилагат обновени правила на ЕС за авторското право, които позволяват на издателите да изискват такса от онлайн платформи, показващи откъси от техните новини.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

СНИМКА: pixabay

Българите „крепят” местата за настаняване в Добричка област

Чартърите до Бургас за лятото на 2021-повече от градските автобусни линии

Чартърите до Бургас за лятото на 2021-повече от градските автобусни линии

Таблица: НСИ

Заводските цени на храните вървят нагоре

БНБ СНИМКА: Архив

Виж колко пари за такси ни взимат банките

Снимка Архив

Стартира обществената поръчка за последните 16,5 км от АМ „Европа“

От април не пускат на преглед без платена  "Гражданската  отговорност" на колата

От април не пускат на преглед без платена "Гражданската отговорност" на колата

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber