На първо четене - карантинираните ще гласуват в подвижни секции (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9437097 На първо четене - карантинираните ще гласуват в подвижни секции (Обновена) На първо четене - карантинираните ще гласуват в подвижни секции (Обновена) www.24chasa.bg

В т.нар. подвижни секции, с които урните ще се разнасят по домовете на болните и в болниците, ще гласуват хората, които са под карантина на следващите парламентарни избори тази година. Това решиха депутатите с промени в закона за извънредното положение на първо четене. “За” гласуваха 128 депутати, “против” - 45, а 9 се въздържаха.

Изборният процес е динамична материя, която търпи развитие, но се боя, че с предложените промени връщаме назад този проблем. За първи път се получава разтоварване на политическа отговорност вместо на административна тежест, коментира депутатът от БСП Тодор Байчев. Той настоя управляващите ясно да кажат, че нямат намерение да отменят закона за извънредното положение до изборите. Според него ще се даде възможност за обжалване на вота и касиране на изборите, защото в изборния закон било записано, че с подвижни урни имат право да глсуват само хора с трайни увреждания, а в извънредния закон - тези, които са крантинирани.

Според Христо Гаджев от ГЕРБ имало политици които неглижирали вируса още от началото. Надявал се до април да няма епидемия, но не виждал никоя държава, която да дава шансове вирусът да премине до края на годината дори.

“По време на изборите със сигурно ще има пандемия. Затова промените не са в изборния закон, а в извънредния, защото изборите ще се правят в пандемия”, каза той. Според него БСП били единствените, които нямало да подкрепят промените на ГЕРБ, но попита защо тогава в своите предложения в Изборния кодекс (бел. авт. - вчера червените внесоха промени за въвеждане на активна регистрация и видеонаблюдение при броенето на бюлетините) не са дали идеи как да гласуват карантинираните.

Ангажирате се, че ще внесете решение на два проблема - как ще гласуват хората в тази обстановка: тези, които са под карантина и здравите, за да не се заразят. Кажете ми ясно, точно и категорично - какъв ще е здравният протокол за хоратац които са здрави и ще гласуват? Как точно ще гласуват карантинираните според вашия закон - с подвижна секция или с отделна избирателна секция? Има ли отговори на тези въпроси във вашия законопроект? Трето: този закон и Изборния кодекс - кой закон ще се приложи?, отвърна му червеният Крум Зарков.

Ние внесохме изменения в Изборния кодекс, където може би трябва да се разглеждат и тези изменения. С този закон вие не правите абсолютно нищо, проблемите остават. Затова не ни обвинявайте, че ще заблуждаваме някого, заблуждавате вие, настоя Зарков.

Подвижните урни са за тези, които са карантинирани вкъщи, а отделните секции са за тези, които са в болнижите, отвърна Гаджев.

Надя Клисурска пък настоя управляващите да обърнат внимание на становището на ЦИК и на закона за това, че здравните правила се правят от Министерство на здравеопазването, а не от тях.

Мястото на мерките е в този законопроект, но няма как да се не се съгласим с колегите от БСП, че всичко се прехвърля на ЦИК, коментира пък Хамид Хамид от ДПС. Той обясни, че от движението ще внесат свои текстове и призова с диалог да се решат проблемите, и депутатите да се съобразят със становището на ЦИК.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Деница Сачева

Деница Сачева: Заявила съм желание да остана в парламента

СНИМКА: Владислав Адреев, "Видяно в София".

Такси падна от мост в София, озова се по таван

СНИМКА: pixabay

Допускат повече хора в театрите и кината от днес

Проф. Угринова: Все по-близо сме до колективния имунитет

Проф. Угринова: Все по-близо сме до колективния имунитет

Проф. Ива Христова: Всички ваксини доказано предпазват от британския вариант на COVID-19

Проф. Ива Христова: Всички ваксини доказано предпазват от британския вариант на COVID-19

Безопасно пътуване винаги в твоята посока

Безопасно пътуване винаги в твоята посока

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber