ЕП: Правото на откъсване от работната среда да бъде основно в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/9435653 ЕП: Правото на откъсване от работната среда да бъде основно в ЕС ЕП: Правото на откъсване от работната среда да бъде основно в ЕС www.24chasa.bg
Сградата на Европейския парламент Снимка: Pixabay
Сградата на Европейския парламент Снимка: Pixabay

В своята законодателна инициатива, приета с 472 гласа „за“, 126 „против“ и 83 „въздържал се“, членовете на ЕП призовават Комисията да предложи законодателен акт, който позволява на хората, работещи с цифрови устройства, да ги изключват извън работното време. Той следва също да определи минимални изисквания за работа от дома и да изясни условията на труд, работното време и времето за почивка. Това съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент. 

Увеличеното използване на цифрови ресурси за служебни цели доведе до културата „винаги на линия“, което има отрицателно въздействие върху равновесието между професионалния и личния живот на служителите, заявяват евродепутатите. Въпреки че работата от дома изигра важна роля за запазването на работни места и предприятия по време на кризата с COVID-19, съчетаването на дълго работно време и по-високи изисквания води също до повече случаи на тревожност, депресия, изтощение и други проблеми, свързани с физическото и психичното здраве.

Членовете на ЕП считат, че правото на откъсване от работната среда е основно право, което позволява на работниците да се въздържат от участие в свързани с работата задачи, като например телефонни обаждания, електронни писма и друга цифрова комуникация, извън работното време. Това включва празници и други видове отпуск. Държавите членки се насърчават да предприемат всички необходими мерки, за да позволят на работниците да упражняват това право, включително чрез колективни споразумения между социалните партньори. Те следва да гарантират, че работниците няма да бъдат подложени на дискриминация, критика, уволнение или други неблагоприятни действия от страна на работодателите.

“Не можем да се откажем от милиони европейски работници, които са изтощени от натиска да бъдат винаги „на линия“ и от прекалено дългото работно време. Сега е моментът да застанем зад тях и да им дадем това, което заслужават: правото на откъсване от работната среда. Това е от жизненоважно значение за психичното и физическото ни здраве. Време е правата на работниците да се модернизират, така че да отговарят на новите реалности на цифровата ера“, заяви докладчикът Алекс Аджус Салиба (С&Д, Малта) след гласуването.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

Ангела Меркел. Снимка Ройтерс

Меркел: Цифровите ваксинационни паспорти - още преди лятото

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след днешното онлайн заседание на Европейския съвет. Снимка Ройтерс

ЕС въвежда номер на ваксинираните и преболедувалите COVID

Обект на наказателните мерки са президентът Александър Лукашенко и представители на неговия режим. СНИМКА: Ройтерс

ЕС удължи с една година санкциите срещу Беларус

Бойко Борисов. Кадър и видео Фейсбук

Борисов след Евросъвета: Общият подход за васкинирането е най-доброто, което е направил ЕС (Видео)

СНИМКА: Pixabay

Онлайн платформите популяризират ваксините

Колко пари ще има от ЕС за българската икономика (Изтегли приложението "TREND Европа")

Колко пари ще има от ЕС за българската икономика (Изтегли приложението "TREND Европа")

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber