IT бизнесът “краде” кадрите на технологично училище “Електронни системи”

https://www.24chasa.bg/novini/article/9435278 IT бизнесът “краде” кадрите на технологично училище “Електронни системи” IT бизнесът “краде” кадрите на технологично училище “Електронни системи” www.24chasa.bg
Ученици на ТУЕС представят проекти на Международния форум за компютърни изкуства Computer Space 2020 пред кмета на София Йорданка Фандъкова.

Хакатон - състезанието за писане на софтуерен код, събира над 200 ученици

Проектът “Образование 4.0” на вестник “24 часа” и VIVACOM, който стартира през 2018 г., изведе темата за трансформацията на класната стая в синхрон с революцията в дигиталните технологии. Като част от инициативата беше популяризирано използването на облачни платформи за обучение и споделяне на ресурси, правене на тестове и оценяването им онлайн и дистанционно, използване на електронен дневник, мултимедийни платформи за учебно съдържание като видеоуроци и други начини за по-ефективен учебен процес.

Ползите и предимствата на дигитализацията се доказаха на практика по време на извънредното положение.

Продължаваме да разказваме за добрите примери при използването на технологиите в българското образование.

Заради пандемията в последната година българското образование се изстреля светкавично в XXI век. Училищата се справиха отлично с превключването към онлайн обучението. Почти няма деца, чието обучение да страда заради неумение на учителите да им бъдат полезни в електронна среда. Това, което днес правят в училище масово, се случва от 10 години в Технологичното училище “Електронни системи”, което е звено на Техническия университет в София.

Училището е създадено през 1988 г. и наскоро празнува 30-годишен юбилей. Отбеляза го с научна конференция “Ръка за ръка с бизнеса”. Конференцията беше посветена на изключително ефективния образователен модел. В основата на този модел стои

тясното

сътрудничество

между средно

училище,

университет

и бизнес

В конференцията участваха представители на ТУ-София, и на всички бизнес партньори от IT сферата, разказа за “24 часа” доц. д-р Стела Стефанова, която от 10 г. ръководи училището, а преди това 17 г. е негов заместник-директор и познава целия процес на развитието. Преподава основно автоматизация на проектирането в електрониката и всичко, свързано с мрежови технологии. Ръководи и CISCO академията на училището.

Основата на връзката с бизнеса се формира най-вече с помощта на завършили възпитаници, които формират гръбнака на IT индустрията в България, те управляват компании и са водещи специалисти. Завършвайки елитното училище, намират изключително голям смисъл да идват и да преподават най-новите технологии и най-новите решения с практически ориентиран подход.

И остават свързани с училището - спонсорират, водят дипломни проекти. Те създадоха преди 5 г. Асоциация на завършилите ТУЕС. Тази организация подпомага комуникацията с бизнеса. Предприемат се масови инициативи за обучението на учениците в извънкласни форми.

Преподавателите в Технологичното училище “Електронни системи” забелязват с радост тенденцията, че децата на завършилите искат да извървят пътя на родителите си. В ТУЕС вече има второ поколение ученици - деца на дипломирали се там преди години.

Учениците, придобивайки професионално образование, полагат държавни квалификационни изпити по практика на специалността под формата на дипломна работа, която се прави поне 3 месеца. В защитата на дипломните работи участват комисии от хора от IT бранша. Дипломните проекти всъщност се създават в самите фирми. Ученическите практики са на конкретно работно място.

100% от

учениците

правят

дипломните

си работи

в компании

на наши партньори и защитават пред тях, обясни доц. Стела Стефанова.

Това се превръща в своеобразен модел за интервю за работа. Голяма част от учениците от ученическата скамейка директно започват работа, като едновременно с това и следват.

“Готвим софтуерни специалисти и IT специалисти в областта на комуникационните, мрежовите технологии, информационна сигурност. През последните години правим т.нар. ученически хакатон. Това е състезание, в което ученици

няколко дни

пишат софтуерен

код с уникални

разработки

Има ментори, жури, класирания. Това е едно от най-масовите и изключително атрактивни мероприятия. Събират се над 200 ученици и се създава невероятна еуфория”, обясни още директорката.

Последният хакатон направили в онлайн формат заради коронавируса. Присъствено било само награждаването. И през март ще има софтуерен хакатон онлайн.

През последните години специалността “Системен програмист” се радва на голям интерес. В дните на отворените врати в ТУЕС посрещат бъдещите ученици и им показват проектите в областта на изкуствения интелект, на софтуерните технологии или информационна сигурност. Когато приемните дни бяха в присъствения формат, през сградата на училището минавали над 1500 души. 18 години ТУЕС печели националното състезание по компютърни мрежи, няма конкуренция в България. Това

осигурява на

абитуриентите

вход без изпит

в Софийския университет и в Техническия университет в София.

Училището е с повече от 50 държавни и международни награди. Последната е от 2020 - награда на Българската асоциация за информационни технологии за специален принос за развитието на технологиите в България. Ученици са със софтуерни призове и в САЩ.

“В съвременните условия IT специалистите са в авангардните позиции на обществото. Няма как без интернет свързаност, няма как без софтуерни технологии. Съвременният свят не може без облачните технологии, визуализация, изкуствен интелект”, категорична е доц. Стела Стефанова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Стартът на експерта Горанов е при Костов, успехът и оставката при Борисов, бъдещето си е негово

Стартът на експерта Горанов е при Костов, успехът и оставката при Борисов, бъдещето си е негово

Проф. Костадин Ангелов СНИМКА: МС

Проф. Ангелов: Маски и на открито в 8 области с най-много болни

Любимите жени на Бербатов. Снимка Фейсбук/Димитър Бербатов

Бербатов: Късметлия съм да имам 3 жени у дома

Буйстващият в самолета индиец се лекувал в психиатрия след загуба на близък (Видео)

Буйстващият в самолета индиец се лекувал в психиатрия след загуба на близък (Видео)

Вижте актуалната обстановка по пътищата на страната

Вижте актуалната обстановка по пътищата на страната

Индиецът от аварийно кацналия в София самолет прояви агресия и в съда (Видео)

Индиецът от аварийно кацналия в София самолет прояви агресия и в съда (Видео)

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber