Почина проф. д-р Радка Влахова

https://www.24chasa.bg/novini/article/9434700 Почина проф. д-р Радка Влахова Почина проф. д-р Радка Влахова www.24chasa.bg
Почина проф. д-р Радка Влахова

На 66-годишна възраст почина уважаваният преподавател от Софийския университет проф. д-р Радка Влахова-Руйкова, съобщиха на сайта на СУ.

Проф. д-р Радка Влахова-Руйкова е учен българист. Работи в областта на синтаксиса, компютърната лингвистика, приложната лингвистика, лингвистиката на текста.

Обичана и уважавана като преподавател във Факултет "Славянски филологии" на СУ "Св. Климент Охридски", тя е била лектор в Лайпцигския университет и гост-лектор в няколко европейски университети в Италия, Германия и Гърция.

Проф. д-р Радка Влахова е родена на 23 август 1954 г. в гр. София. Завършва специалност „Българска филология” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Защитава докторска дисертация през 1994 г. През 1997 г. е избрана за доцент, а през 2014 г. – за професор в катедра „Български език“, на която е и ръководител от 1998 г. до 2006 г. В периода от 2013 г. до 2017 г. е ръководител на катедра „Български език като чужд“, а от 1998 до 2005 г. е заместник-декан на Факултета по славянски филологии.

Проф. Влахова е създател на първата филологическа магистърска програма по компютърна лингвистика в България, дългогодишен неин ръководител и сътрудник на Секцията по компютърна лингвистика към Института за български език (БАН).

За изключителния ѝ професионализъм е удостоена с най-високото отличие на Софийския университет – Почетен знак със синя лента.

Проф. Радка Влахова е сред най-харизматичните преподаватели във Факултета по славянски филологии. Основните ѝ научни интереси са в областта на синтаксиса, морфологията, фонетиката, лексикологията и компютърната обработка на естествения език. Тя е известна с умението си да увлича с идеи, да създава екипи и да насърчава изследователския дух на младите. В нейно лице изгубихме вдъхновяващ ментор, верен приятел и незаменим колега.

Поклон пред светлата ѝ памет!

Поклонението ще се състои на 24 януари 2021 г. (неделя) от 12:00 ч. в църквата „Света София“.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кадрите показват как Иван Добчев първоначално обяснява на актьорите седнал, докато пуши цигари. След това става и отива до Жана Рашева, където започва да спори с нея, като й показва какво точно иска и как да го направи. 
СНИМКИ: ИВАН ГРИГОРОВ

"168 часа": Виж как Добчев разплаква млада актриса преди 20 г.

Диян Стаматов

Предлагат нови дати за пролетната ваканция на учениците

Водещият на предаването "Последният печели" Орлин Горанов

Продуцентът на "Последният печели": Дължим извинение на всички засегнати

Проф. Костадин Ангелов СНИМКА: МС

Здравното ни министерство прати писмо с остра реакция до "АстраЗенека"

СНИМКА: Pixabay

Европейките раждат първото си дете все по-късно

Георг Георгиев

Георг Георгиев: Езикът на омразата няма място в публичното ни пространство

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber