Служител на Бобокови, шеф от МОСВ и бизнесмен признаха за аферата с отпадъците (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9432143 Служител на Бобокови, шеф от МОСВ и бизнесмен признаха за аферата с отпадъците (Обзор) Служител на Бобокови, шеф от МОСВ и бизнесмен признаха за аферата с отпадъците (Обзор) www.24chasa.bg
ГАБРИЕЛ САВОВ

Специализираният наказателен

съд ще реши дали да одобри

споразуменията им с прокуратурата

Трима от обвиняемите по аферата с отпадъците, известна като “Делото Бобокови”, са сключили споразумения с прокуратурата, стана ясно от графика на заседанията на Специализирания наказателен съд, който ще реши дали да ги одобри в четвъртък.

Призналите вината си са бившият управител на завода “Монбат” Васил Богданов, който е и свидетел по делото, ексначалникът на РИОСВ в Плевен Габриел Савов и Айгюн Еминов, който е собственик на две от дружествата, на които “Монбат” е продавал отпадъците от дейността си, вместо да ги изнесе в чужбина.

Така на практика тримата признават, че са участвали в организирана престъпна група, каквито са обвиненията на прокуратурата.

Делото срещу останалите, които бяха задържани в края на май, ще се гледа по общия ред. Това са Пламен Бобоков, брат му Атанас, бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, бизнесмените Николай Миховски и Васил Коцев. Обвинителният акт срещу тях скоро ще бъде внесен в съда, научи “24 часа”.

От прокуратурата отказаха информация за какви наказания са се споразумели с Богданов, Еминов и Савов. И тримата са с чисто съдебно минало, а последните двама дори лежаха няколко месеца в ареста. Предполага се, че присъдите им ще са условни. Очаква се за останалите, сред които Бобокови и Красимир Живков, прокуратурата да поиска ефективен затвор по голямото дело, което вероятно ще започне до месец или два.

Кои са призналите

вината си за

отпадъците?

Васил Богданов е дългогодишен изпълнителен директор на завода “Монбат” - от 2009 до 2019 г., когато напуска. Още в началото той даде подробни обяснения за отпадъците на предприятието при разпита си пред съдия. Така освен обвиняем се превърна и в един от основните свидетели. Тогава Богданов уличи Бобокови за аферата с отпадъците, за която имал лични наблюдения като оперативен ръководител на “Монбат”. Според него тонове боклуци от производствената дейност се складирали на площадки у нас, вместо да се преработват в чужбина, което е скъпо. Освен това в България се внасяли и отпадъците от заводите на Бобокови в чужбина. 

“Говорим за няколко хиляди тона, които лично съм виждал. Не знам какъв е бил договорът, но явно е бил сериозен. След като МОСВ разрешава внос на опасен отпадък, за който в България няма разработена сериозна и потвърдена технология за преработка, това за мен е престъпление. Сигурен съм, че няма такава технология, тя не е въведена”, казва бившият служител на Бобокови. В последните месеци под ръководството на прокуратурата бяха намерени 17 хил. тона отпадъци, складирани и заровени в няколко области, близо 8 хиляди от които - опасни. Освен за участие в престъпната група на Бобокови Васил Богданов беше обвинен и за данъчни престъпления в началото на разследването, когато от прокуратурата поискаха той да остане под домашен арест.

Вторият, признал вината си, е бившият шеф на РИОСВ в Плевен Габриел Савов. Точно в този град бяха открити огромни количества отпадъци, много от които от дейността на “Монбат”.

Савов е назначен

на поста през 2017 г.

Той е активист

на ВМРО,

което контролира министерството. Според обвиненията Савов е предупреждавал за проверки бизнесмените Николай Миховски и Айгюн Еминов, фирмите на които са ползвани да складират отпадъците. По делото има данни, че Бобокови са контактували с него и са финансирали изграждането на площадките, където да се разтоварват боклуците. Друг от обвиняемите - Красимир Живков, твърдеше в съда, че Савов е назначен на поста от зам.-министъра Николай Кънчев, който също е от квотата на ВМРО. Според показанията на Васил Богданов отпадъците първо били складирани в Лом, но след това били преместени в Плевен заради връзките на Бобокови с местния шеф на РИОСВ Габриел Савов. 

Третият, признал вината си по делото - Айгюн Еминов, е собственик и управител на “Феникс Плевен” и още няколко фирми за отпадъци, част от които са му прехвърлени от друг обвиняем - Николай Миховски. Те са получавали разрешение за внос и съхранение на отпадъци, въпреки че не са имали техническата възможност да ги оползотворяват или обезвреждат.

Скандалът с отпадъците започна в края на 2019 г., когато италианските карабинери заловиха влак, натоварен с бали боклуци, които е трябвало да пътуват за България. Скоро след това разследващи влязоха в базата на “Феникс Плевен”, изградена на територията на бившия завод “Мир”, собственост на Петко Миховски. Месеци по-късно разследването стигна и до Пламен и Атанас Бобокови, както и до зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. Той беше и последният от обвиняемите за организираната престъпна група, който напусна ареста в края на миналата година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кадрите показват как Иван Добчев първоначално обяснява на актьорите седнал, докато пуши цигари. След това става и отива до Жана Рашева, където започва да спори с нея, като й показва какво точно иска и как да го направи. 
СНИМКИ: ИВАН ГРИГОРОВ

"168 часа": Виж как Добчев разплаква млада актриса преди 20 г.

Диян Стаматов

Предлагат нови дати за пролетната ваканция на учениците

Водещият на предаването "Последният печели" Орлин Горанов

Продуцентът на "Последният печели": Дължим извинение на всички засегнати

Проф. Костадин Ангелов СНИМКА: МС

Здравното ни министерство прати писмо с остра реакция до "АстраЗенека"

СНИМКА: Pixabay

Европейките раждат първото си дете все по-късно

Георг Георгиев

Георг Георгиев: Езикът на омразата няма място в публичното ни пространство

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber