Рашидов: Христо Иванов да се занимава само с Доган, ние защитаваме Ченгене скеле

https://www.24chasa.bg/novini/article/9430452 Рашидов: Христо Иванов да се занимава само с Доган, ние защитаваме Ченгене скеле Рашидов: Христо Иванов да се занимава само с Доган, ние защитаваме Ченгене скеле www.24chasa.bg
Вежди Рашидов СНИМКА: Румяна Тонeва

Христо Иванов обвинява управляващите в опит да се спаси незаконна сграда до сараите на Доган

Единствено се опитваме да спасим рибарското селище Ченгене Скеле, обяснява Вежди Рашидов

ХРИСТО ИВАНОВ
ХРИСТО ИВАНОВ СНИМКА: 24 часа

От 2 дни председателят на "Да, България" Христо Иванов обвинява ГЕРБ, че се опитва да спаси незаконна постройка на плажа в парка Росенец до летните сараи на Ахмед Доган. Позовава се на поправка между двете четения на Закона за рибарството и аквакултурите, с която се променя Законът за морските пространства.

Текстовете са внесени без мотиви и според записаното в тях "сгради за сезонно ползване, попадащи в територии на рибарски пристанища, не подлежат на премахване при условия, че: строежът попада в територия с устройствен план с показатели за застрояване; строежите са с показатели, които съответстват на подробния устройствен план; поради износването си не са опасни за здравето и живота на гражданите. Измененията са внесени от 8 депутати от ГЕРБ, сред които е и председателят на културната комисия Вежди Рашидов.

"Тайно без мотиви се прокарва поправка, която според нас ще бъде използвана да се гарантира рахатлъкът на Доган и да се спре разрушаването на една от постройките на "Росенец", коментира и днес пред парламента Христо Иванов. Според него се прокарва възможност в закона, с която да се спаси нелегална сграда на плажа, като се обяви за граничеща с яхтеното пристанище на сараите.

Целта на поправките между двете четения е да се защити рибарското селище Ченгене Скеле, каза за "24 часа" председателят на културната комисия Вежди Рашидов, който е един от вносителите.

"Преди всичко тези текстове са да се запази рибарското селище "Ченгене Скеле", да не се заличи този самобитен етнографски културно-туристически комплекс“, каза Рашидов и призова лидера на "Да, България" да се занимава само с Доган и да остави паметниците на културата да бъдат защитени.

Вежди Рашидов е инициатор за това занаятът на рибарите от "Ченгене Скеле" да бъде вписан в Регионалната листа на нематериалното културно наследство, която е част от Националната програма „Живи човешки съкровища“. "Само по себе си то е уникално селище. Запазило е бита на рибарите", добави Рашидов.

Според него законът не засяга по никакъв начин постройката до летните сараи на Доган и отговорни за нейната съдба са Бургаската община и оторизираните институции.

Като поредната интрига определи Вежди Рашидов твърденията на съпредседателя на ДБ. "Христо Иванов на времето беше пуснал поредната интрига, че аз съм подписал да съборят тютюневите складове в Пловдив, а аз съм подписал само един документ - да възстановят складовете", разказа председателят на комисията по култура и определи действията и изказванията на Иванов като предизборен пиар. Години наред съм свидетел как един човек с временно отнети права да упражнява своята професия, по милост станал министър заради алчността си за власт, човек, който през живота си не е направил нищо значимо за обществото, сега пак иска да се докопа до власт, и то не с идеи, а с интриги и от това аз изпитвам погнуса."

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Европейската комисия иска да насърчи потреблението на биохрани, като при това предприема мерки те да са достъпни като цени за повечето европейци.

25% от земята в ЕС ще е за биохрани до 2030 г.

Щабът беше създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари 2020 г.

Правителството закри Националния оперативен щаб - НОЩ

Най-ниска е заболяемостта във Видин, Разград и Кърджали.

Най-много болни от COVID-19 - в София, Варна, Русе, Перник и Софийска област

Вижте актуалната обстановка по пътищата на страната

Вижте актуалната обстановка по пътищата на страната

Снимка Архив

Решено: Изтегляме военния си контингент от Афганистан до началото на септември

Бойко Борисов

Бойко Борисов излиза в отпуск, няма да е в парламента утре (Видео)

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber