Правна комисия прие идеята на ГЕРБ за преносими урни за карантинираните

https://www.24chasa.bg/novini/article/9429435 Правна комисия прие идеята на ГЕРБ за преносими урни за карантинираните Правна комисия прие идеята на ГЕРБ за преносими урни за карантинираните www.24chasa.bg
Председателката на правната комисия Анна Александрова и нейният заместник Христиан Митев (вдясно).
Председателката на правната комисия Анна Александрова и нейният заместник Христиан Митев (вдясно).

Законопроектът бе приет на първо четене от комисията, но в отсъствието на ЦИК

С 14 гласа "за", 7 "против" и 0 въздържали бяха приети на първо четене в правната комисия предложенията на ГЕРБ за промени в закона за извънредното положение, според които карантинираните ще гласуват на следващите парламентарни избори с преносими урни и секции в болниците.

Дебатите по време на заседанието се изостриха, тъй като от БСП имаха множество критики към новите текстове. Те дори поискаха управляващите да оттеглят законопроекта си и в най-кратки срокове да го преработят. Единствено от левицата не подкрепиха идеите на ГЕРБ. От ДПС обясниха, че подкрепят законопроекта, но вече имат готови технически промени между двете четения и много държат да се запознаят със становището на ЦИК.

"Работим по предложения между двете четения, но те няма да променят идеята и посоката на законопроекта, а само технически. Считаме, че мерки трябва да бъдат прието от НС", каза Хамид Хамид от движението.

На заседанието отсъстваха представители на избирателната комисия, като председателката Анна Александрова обясни, че в същия момент комисията заседава и ще излезе с писмено становище по законопроекта. Това се случи докато се водеха разгорещените дебати межд управляващите и опозицията, а от становището стана ясно, че ЦИК държи да се направят някои промени в законопроекта.

Например здравните правила за провеждането на изборите да се изготвят от министъра на здравеопазването, а ЦИК ще се съобрази с тях. От комисията предлагат още Министерският съвет да се спомене в законопроекта като обезпечител на предпазните средства, да се предвидят и ясни критерии за вписването на карантинираните. Да се определи и минималният брой избиратели, които да се включат в мобилните секционни комисии с преносимите урни.

С предложенията си управляващите предлагат ЦИК да определи мерките, при които да се осъществи изборния процес, като идеята им е това се случи с подвижни избирателни кутии ли чрез отделни избирателни секции в болничните заведения", каза обясни още в началото на заседанието един от вносителите - Красимир Ципов от ГЕРБ.

Той обясни още, че броя на членовете на мобилните секционни комисии трябва да не е по-малко от трима. Законопроектът дава възможност и на живеещите в чужбина с изтекли документи да гласуват. Това се налага, тъй като в много страни има пълен локдаун и това е начинът, по който избирателят ще може да упражни в нормални условия гласа си. В провитвен случай ще трябва да ходи в консулството за да заяви нов личен документ, обясни още Ципов и допълни, че ще се съобразят със становището на ЦИК.

Като бягство от отговорност и нагърбване на избирателната комисия с мерки, които не влизат в правомощията й, така от БСП определиха предложението на ГЕРБ.

"ЦИК не е медицински орган и не може да изготви правила, но не носи отговорност, а здравните органи според този закон имат само консултативни възможности. На комисията се налагат правомощия на МВР, защото трябва да взема мерки за здравето и живота на хората. Няма нищо упоменато за коронавирус, а това би наложило ЦИК приеме и антитерористични правила", обясни Филип Попов от БСП.

Според него изпълнителната власт трябва да отговаря за изборните правила и осигуряване на прозрачност на вота.

Някой друг взима решенията и изпълнителната власт не носи отговорност, а само наблюдава отстрани, коментира пък съпартиецът му Явор Божанков. "В момента ни предлагате ЦИК съгласувано с 3 щаба да вземат важни държавни решения. Вече виждам министър-председателя как ще заеме поста на арбитър, ще види какво е общественото мнение, да се скара единият щаб с другия и той мъдро да поощри или да се скара на някого", каза още Божанков и добави: "Никой не е гласувал да го управлява ЦИК или някой щаб."

"Вие казвате нека ЦИК да каже след консултация на здравните органи. Тоест ще решат специализираните органи, но ако нещо се обърка, отговорността е на друг. Това в най-добрия случай е политически трик", каза пък Крум Зарков. Той попита по какви критерии ЦИК ще реши кога някои хора ще чакат мобилна секция у дома си и кои ще отидат в специална секция.

Законопроектът не отговаря на нито един от поставените на епидемията въпроси, а даже отблъсква гласуващите, смята Зарков. Той отбеляза, че според законопроекта на ГЕРБ новите правила ще важат през 2021 г. при извънредна епидемична обстановка, но се усъмни, че ще сме в извънредна епидемична обстановка през април, за когато са насрочени изборите. "Карантинирани към 4 април ще има, но не е сигурно, че извънредна епидемична обстановка ще я има. Тогава биха били лишени от глас много хора, обясни Зарков.

Като политически коментари, изтълкуваха от ГЕРБ изказванията на левицата. БСП тълкува твърде буквално закона, обясни зам.- председателят на правната комисия Христиан Митев. От мотивите става ясно защо се приемат тези правила и в закона изрично е посочено, че е нужна първо консултация с НОЩ и ваксинационния щаб, където са само медицински специалисти. Те не могат да дадат насоки за антитероризъм. Основния орган за произвеждане на изборите е ЦИК и всички правомощия за провеждането на вота са насочени към нея, обясни Митев.

Само в тоаталитарните държави Министерския съвет взема еднолични решения, а в ЦИК има парламентарно и извънпарламентарно представителство, както има и граждански контрол, казаха управащите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКИ: Йордан Симеонов

Започнаха консултациите на президента с ГЕРБ-СДС (На живо)

Деница Сачева

Деница Сачева: Заявила съм желание да остана в парламента

СНИМКА: Владислав Адреев, "Видяно в София".

Такси падна от мост в София, озова се по таван

СНИМКА: pixabay

Допускат повече хора в театрите и кината от днес

Проф. Угринова: Все по-близо сме до колективния имунитет

Проф. Угринова: Все по-близо сме до колективния имунитет

Тонове боклуци край село Янтра

Тонове боклуци край село Янтра

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber