Формирането на правилни хранителни навици е ключово за развитието на децата от 1-ви до 4-ти клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/9428989 Формирането на правилни хранителни навици е ключово за развитието на децата от 1-ви до 4-ти клас Формирането на правилни хранителни навици е ключово за развитието на децата от 1-ви до 4-ти клас www.24chasa.bg
Яна Алексиева
Яна Алексиева

Инициативата „Умници гладници“ завърши с издаването на сборника „Апетитът идва със знанието", с който вярваме, че ще бъдем полезни на всички начални учители в страната, каза Яна Алексиева, изпълнителен директор на асоциация „Родители“

- Г-жо Алексиева, преди броени дни приключи съвместната инициатива на асоциация „Родители” с „Лидл България” - „Умници гладници“. Разкажете как протече тя?

- Изключително съм радостна от това смело начинание, което започнахме преди около една година, и от това, че „Лидл България” ни припознаха за доверен партньор, с който да реализират инициативата си. Цялостната концепция и разработка на проекта беше изключително предизвикателна, но когато работиш с професионалистите от „Лидл” и с експерта по хранене проф. Людмила Иванова, знаеш, че крайният резултат ще е страхотен.

Темата за балансираното и здравословното хранене е изключително важна. Надеждата на целия екип на кампанията е, че сборникът, който издадохме, включващ най-добрите 15 методически разработки, ще помогне за още по-сериозното й място в училище. Създаването на

методика, която е практична за учителите,

е нужно и полезно. Чрез сборника професионалистите, работещи с деца, ще имат готови качествени материали и идеи, с които могат да обогатят знанията на децата. И най-важното е, че темите са създадени от учители, които споделиха опита си, а самите уроци са изпробвани в практиката.

За да научим децата ни да се хранят пълноценно и балансирано, трябва да се работи на много нива - моделът вкъщи и в училище, предлаганата храна в училище, образователният елемент, който надгражда темата и прави децата

информирани и критични.

Заедно с „Лидл България” избрахме в инициативата да бъдат включени децата от първи до четвърти клас, защото това е моментът на тръгване на училище и формиране на навици.

Формирането на правилни хранителни навици е ключово за развитието на всяко дете, като основополагаща роля в този процес имат не само родителите, но и учителите. Именно по тази причина концепцията на кампанията беше да поканим учителите да разработят и изпробват тема заедно с класа си. По този начин те могат

да провокират интереса

на децата към балансираното хранене. Кампанията се проведе в три града - София, Варна и Пловдив, като се включиха 250 учители и 900 ученици.

Радваме се на интереса и много благодарим на всички включили се учители.

- На финала бяха избрани 15 училища-победители. С какво се отличаваха техните уроци?

- Изборът на теми не беше лесен, но имахме предварително разработени критерии за оценка, както и експертно жури, което да следи за правилното изпълнение и описание на уроците.

Задачите на журито бяха да оценява уроците от гледна точка на достоверност на информацията за храната, но и урокът да е направен разчупено и

на принципа “учене чрез преживяване”,

тоест децата да се въвличат в процеса, да участват активно.

За да реализират своите уроци, на учителите беше предоставен специален материал с насоки по темата, разработен от проф. Людмила Иванова. На база информацията в него те трябваше да изберат една от петте теми, на които да посветят урока си.

Финалистите бяха уроци, които няма как подредим - всички са достойни за първо място.

Голямата ни надежда е сборникът да е полезен на всички учители и деца в страната.

- Какво е важно да знаят учителите, а може би и родителите, за да привлекат интереса на децата върху темата за здравословното и балансирано хранене?

- Едно от важните знания е, че родителите и учители са заедно по пътя на израстването и подкрепата на едно дете. Важно е да има

осъзнаване, че детето трябва да придобие навици

да се храни пълноценно и балансирано, да яде зеленчуци и плодове, да опитва различни вкусове, да може да разпознава качествената храна, да възпитаваме у децата си отношение към храната.

Също така значима задача е да покажем на децата си, че храната не е заместител и лекарство за наш проблем. Тя ни дава удоволствие и ни сплотява.

Ценно е и ние, възрастните да обмисляме собственото си отношение към храната и

да не сме крайни в забраните,

за да може детето да е свободно да ни сподели какво иска да опита или какво е хапнало.

Много се надявам, че училището ще стане място за полезна храна, създадена с мисъл за децата, и че ще има повече образователни програми, посветени на тази тема.

Именно затова с такъв плам и ентусиазъм се впуснахме в приключението, наречено „Умници гладници“, веднага след поканата на „Лидл България” Бизнесът и неправителствените организации обединяват усилия в една от най-важните теми на нашето време – грижата за децата и тяхното пълноценно израстване.

- Както казахте, инициативата завършва с издаването на специален сборник. Какво включва той?

- Сборникът „Апетитът идва със знанието“ е резултат от едногодишното ни сътрудничество с „Лидл България” и включва най-добрите 15 методически уроци за здравословно и балансирано хранене. Вярвам, че по начина, по който е структуриран, сборникът може да бъде

ценен помощник

за всеки учител на деца от първи до четвърти клас. Той обединява експертната информация за здравословното и балансираното хранене, интересни примери и атрактивни илюстрации, провокиращи интереса на децата.

Сборникът е разделен на 3 основни части. Първата част е посветена на здравословното хранене и е разработена специално от експерта в тази област проф. Людмила Иванова. Втората част дава информация за

създаване на урок

чрез метода „учене чрез преживяване”. Третата част съдържа авторските разработки с уроци по здравословно и балансирано хранене, създадени от учители.

Може да видите сборника на сайта на инициативата: https://corporate.lidl.bg/otgovornost/umnici-gladnici

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Образование

Проф. д-р инж. Ивайло Копрев – ректор на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“

Проф. д-р инж. Ивайло Копрев: Учебните планове в Минно-геоложкия университет са разработени съвместно с бизнеса

"Кандидатстудентски наръчник" - изтегли от тук безплатно приложението

"Кандидатстудентски наръчник" - изтегли от тук безплатно приложението

Университет "Проф. д-р Асен Златаров" Ви обещава: Вашето бъдеще Ви очаква в нашите аудитории

Университет "Проф. д-р Асен Златаров" Ви обещава: Вашето бъдеще Ви очаква в нашите аудитории

Добре дошли в Медицински университет – Варна

Добре дошли в Медицински университет – Варна

Икономически университет – Варна: Изберете ни днес, за да успеете утре!

Икономически университет – Варна: Изберете ни днес, за да успеете утре!

Постиженията на Аграрен университет – Пловдив

Постиженията на Аграрен университет – Пловдив

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber