Отпада представянето на документи пред НОИ за определяне на обезщетенията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9425564 Отпада представянето на документи пред НОИ за определяне на обезщетенията Отпада представянето на документи пред НОИ за определяне на обезщетенията www.24chasa.bg
Отпада представянето на документи пред НОИ за определяне на обезщетенията

Ще отпадне необходимостта осигурените да представят документи пред НОИ за преценка на правото и определяне на размера на паричните обезщетения при безработица. НОИ ще има възможност по служебен път да проверява осигурителния стаж, осигурителния доход и основанието за прекратяване на трудовото правоотношение, чрез което да определи размера на паричните обезщетения при безработица. Това е заложено като цел в проект за промяна на Наредба 5 от 2002 г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 5 от Кодекса на труда.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации и на сайта на социалното министерство. Срокът за обществено обсъждане е до 19 февруари.

С предлаганата промяна, освен че отпада необходимостта хората да представят съответните документи за прекратяване на трудовото правоотношение на място в НОИ, ще се оптимизира и процесът на отпускане на паричните обезщетения за безработица, поради факта, че информацията за основанието за прекратяването на трудовия договор ще се подава в седемдневен срок от прекратяването му, се посочва в мотивите за промяната.

Предложеното изменение е в съответствие с предприеманите мерки за развитие на електронното правителство, като се избягва необходимостта от събиране на допълнителни доказателства от работниците и служителите, определящи срока и размера на паричното обезщетение за безработица, които да се предоставят на място в приемните на НОИ.

Промяната ще е от полза и за реализирането на правото за оспорване на извършено уволнение, доколкото работниците и служителите ще могат да извършват справка за основанието за прекратяване на трудовия договор, дори и когато работодателят не е изпълнил задължението си да им предаде в срок оформената трудова книжка и да им връчи по надлежен ред заповедта за прекратяване на трудовия договор, се посочва още в мотивите.

В Кодекса на труда (КТ) е предвидено, че в тридневен срок от сключването или изменението на трудовия договор и в седемдневен срок от неговото прекратяване работодателят, или упълномощено от него лице, е длъжен да изпрати уведомление за това до съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите (НАП).
Данните, които се съдържат в уведомлението, и редът за неговото изпращане са определени с Наредба 5 от 2002 г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 5 от Кодекса на труда. В наредбата е предвидено задължение за работодателя да включва в уведомлението информация за датата на прекратяване на трудовия договор и да посочва кода на населеното място по Единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици (ЕКАТТЕ), където е работното място на лицето при изпращане на уведомлението, се отбелязва в мотивите за промяната.
В момента липсва възможност в уведомлението да се посочва основанието за прекратяване на трудовия договор. В някои хипотези липсата на своевременно подавана информация за основанието за прекратяване на трудовия договор затруднява реализирането на трудови и осигурителни права от работниците и служителите, се отбелязва в мотивите.
Хората трябва да доказват основанието за прекратяване чрез представяне на документи, издадени от работодателя, без да е възможно извършването на служебна проверка от компетентните институции. За преодоляване на тези затруднения за работниците и служителите се предлага включването в уведомлението на данни относно основанието за прекратяване на трудовия договор.

Предвижда се измененията и допълненията в Наредба 5 да влязат в сила от 1 март 2021 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев СНИМКА: Ройтерс

Скопие смята да участва с дял от 10 % в газовия терминал в Александруполис

Красен Станчев

Красен Станчев: Влезе ли еврото, ще има лесни кредити, а това не винаги е за добро

В хранилището картофите могат да се съхраняват до април, ако продукцията се обработи и условията се контролират

От 9 март се кандидатства по схемата за контрол на вредители по картофите

Вицепремиерът Марияна Николова и Н. Пр. Йорам Елрон - посланик на Израел, обсъдиха провеждането на двустранен бизнес форум в туризма. Снимка: Министерство на туризма

Посланик пред Марияна Николова: Колко сте смела, отворихте границите за Израел

Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева СНИМКА: Ройтерс

Кристалина Георгиева обсъди жените в икономиката с финансовата министърка на САЩ

Глобалният фонд GEM дава 26 млн. евро на "Еврохолд" за покупката на ЧЕЗ

Глобалният фонд GEM дава 26 млн. евро на "Еврохолд" за покупката на ЧЕЗ

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber