250 курса нужни за извозване на боклука от плаващото сметище в Искър

https://www.24chasa.bg/novini/article/9423680 250 курса нужни за извозване на боклука от плаващото сметище в Искър 250 курса нужни за извозване на боклука от плаващото сметище в Искър www.24chasa.bg
250 курса нужни за извозване на боклука от плаващото сметище в Искър КАДЪР: БНТ
250 курса нужни за извозване на боклука от плаващото сметище в Искър КАДЪР: БНТ

До края на седмицата плаващото сметище по река Искър край Своге трябва да бъде изчистено, е прогнозата на областния управител на Софийска област Илиан Тодоров. Тежка техника днес разбиваше леда в реката. На по-късен етап в почистването ще се включат и лодки, предаде Нова тв.

Опитите плаващото сметище в Искър да бъде разчистено продължават вече три дни. Минусовите температури се оказват сериозно предизвикателство за екипите.
„Въпреки тежките метеорологични условия хората работят по 10 часа на ден. Около 12 декара бяха боклуци, наноси. Виждам, днес съм почти цял ден тук, че доста са напреднали”, заяви областният управител на Софийска област Илиан Тодоров.

Боклуците обаче се товарят само в един камион. Причината – стената на ВЕЦ-а не може да издържи техника, по-тежка от 50 тона. От Своге отпадъците се извозват до депото в Костинброд. Поне 250 курса или около 20 хиляди километра трябва да бъдат изминати, докато реката придобие предишния си вид.

„Най-важното нещо е да не допуснем да преминат през съоръженията на ВЕЦ-а отпадъци, които да замърсят поречието на реката през града и надолу, на север”, категоричен е Илия Богданов, заместник-кмет на Своге.

Освен тежки машини предвидено е в разчистването да се включат и лодки.

„И лодки ще се включат, които също ще помагат на по-късен етап. И ние като институции имаме нашата вина, тъй като тези речни корита не са почиствани – специално говоря тук в Софийска област последните 30 или 40 години”, посочи областният управител на Софийска област Илиан Тодоров.

От общината в Своге казват, че налагат санкции за замърсяване, но не винаги могат да хванат нарушителите в крачка. Глобата е от 5000 до 2000 хиляди лева.
„Манталитетът ни на туристи не е добър. До всеки, който е излязъл на пикник, инспектори ли да слагаме. Това е невъзможно”, заяви областният управител.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Граничният пункт "Кулата-Промахон''

Край на опашките на "Кулата"

Медик подготвя ваксина на “АстраЗенека”

Столични болници подновяват "зелените коридори" за ваксинация

Бойко Борисов

Борисов: Преговаряме с Германия и Франция за ваксини назаем

Доц. Ангел Кунчев

Ангел Кунчев: Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина

52 професионални направления: Доходи и кариери

52 професионални направления: Доходи и кариери

Ирена Димова е водач на ПП ГЕРБ-Монтана

Ирена Димова е водач на ПП ГЕРБ-Монтана за парламентарния вот

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber