Министър Захариева разговаря с координатора на Полша за "Три морета"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9423223 Министър Захариева разговаря с координатора на Полша за "Три морета" Министър Захариева разговаря с координатора на Полша за "Три морета" www.24chasa.bg
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева СНИМКА: МВнР
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева СНИМКА: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря с правителствения координатор на Полша по въпросите на Инициативата „Три морета“ Павел Яблонски. България пое от Естония координационната роля на Инициативата „Три морета“ през октомври 2020 г., съобщиха от пресцентъра на МВнР.

„Нашата цел е да продължим процеса на регионално сътрудничество и изграждането на транспортна, енергийна и дигитална свързаност, да консолидираме и разширим постиженията на Инициативата, както и да бъдем домакини на една успешна и продуктивна среща на върха през 2021 г., придружена от бизнес форум, който ще свърже компании от региона със стратегически чуждестранни инвеститори“, заяви Захариева, която е определена от Министерския съвет за Национален координатор на Инициативата „Три морета“.

По време на разговора двамата събеседници обсъдиха ключови въпроси, свързани с Инициативата, като приоритетите на Българското домакинство, подобряване на приемствеността между държавите, домакини на Срещата на върха, институционализацията чрез създаване на секретариат, както и отварянето на инициативата за външни партньори, които да участват в конкретни проекти.

„В периода януари-март предстоят среща на „групата на шерпите“, видеоконференция на националните координатори и външните министри, които ще бъдат последвани от енергиен форум, организиран от министерството на енергетиката и среща на министрите на икономиката, с оглед подготовката на Бизнес форума“, подчерта Екатерина Захариева пред Павел Яблонски, който е и заместник-министър на външните работи на Полша.

Инициативата „Три морета“ е политически проект на 12 европейски държави-членки на ЕС, лансиран през 2016 г. - България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

2198 новозаразени с COVID-19

2198 новозаразени с COVID-19

Софийският и Медицинският университет в София напред в световна класация

Софийският и Медицинският университет в София напред в световна класация

Слави Трифонов

Истина или лъжа е, че масово напускат партията на Слави? (Обзор)

ВМА е една от столичните болници, които са в центъра на града. Там, както и в южните квартали са съсредоточени всички здравни заведения. 
СНИМКА: “24 ЧАСА”

В 1/3 от София няма болница (Обзор)

СНИМКИ: Прессекретариат на държавния глава

Радев: Бих искал държавата да подкрепя повече своя бизнес

Иван Гешев връчи награди на полицаи и магистрати след края на съвещанието на МВР и прокуратурата.

СНИМКИ: МВР

2020 г.: 1200 души задържани и обвинени след акциите на МВР и Гешев в страната (Обзор)

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber