Александър Велев за доклада на Сметната палата: Грешките на медийния закон не може да се вменяват на ръководството на БНР

https://www.24chasa.bg/novini/article/9423216 Александър Велев за доклада на Сметната палата: Грешките на медийния закон не може да се вменяват на ръководството на БНР Александър Велев за доклада на Сметната палата: Грешките на медийния закон не може да се вменяват на ръководството на БНР www.24chasa.bg
Александър Велев
Александър Велев СНИМКА: Румяна Тонeва

Грешките в начина, по който действа Законът за радиото и телевизията, не може да се вменяват на ръководството на БНР. Така Александър Велев, генерален директор на радиото точно в периода, разглеждан от Сметната палата, коментира доклада й.

Две са основните тези в доклада, които той оспорва - за изчисляването на час програма и за хонорарите на работещите в БНР.

Според него никога не е имало нито механизъм, нито формула, по която да се изчислява час програма. "Това е изключителна слабост на закона, защото радиото прави и много други неща. Бюджетът на радиото на практика винаги е представлявал бюджетната прогноза на правителството. То определя сумата от 45 млн. лв. например и тя механично се дели на часовете програма", обясни той.

Същевременно в последния доклад на Сметната палата от одита й в БНР през 2012 г. не са отбелязани никакви проблеми в начина, по който се е формирал час програма, като тогава всичко е правено по същия начин, както и днес, казва Велев.

Вторият казус е, че според Сметната палата неправомерно са изхарчени над милион и половина лева за хонорари. "Хонорарите са форма на отчитане на приноса на отделните хора и отличаване на творчеството. Винаги е било така от 1990 г. досега", казва Велев. Той отбелязва, че даването на хонорари не е отчетено като грешка и в предишния доклад на Сметната палата през 2012 г.

Същевременно неин екип влиза в БНР през 2016 г., за да провери как се изразходват средствата за персонала. До днес обаче този доклад не е завършен. "Очаквахме го, за да коригираме евентуалните несъответствия. Защото ролята на Сметната палата не е толкова да санкционира, колкото да дава указания как да се разходват бюджетните средства. И това не се случи", казва Велев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Граничният пункт "Кулата-Промахон''

Край на опашките на "Кулата"

Медик подготвя ваксина на “АстраЗенека”

Столични болници подновяват "зелените коридори" за ваксинация

Бойко Борисов

Борисов: Преговаряме с Гърция и Франция за ваксини назаем

Доц. Ангел Кунчев

Ангел Кунчев: Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина

52 професионални направления: Доходи и кариери

52 професионални направления: Доходи и кариери

Ирена Димова е водач на ПП ГЕРБ-Монтана

Ирена Димова е водач на ПП ГЕРБ-Монтана за парламентарния вот

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber