Кое е любимото българско дърво на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/9423111 Кое е любимото българско дърво на годината Кое е любимото българско дърво на годината www.24chasa.bg
Кое е любимото българско дърво на годината

Конкурсът "Дърво с корен 2020" търси историите на любими и впечатляващи дървета на територията на България. Инициативата е на фондация "ЕкоОбщност" и се организира за единадесета поредна година.

Кои са любимите ни дървета и какво ги прави по-различни и толкова ценни за нас? На тези въпроси организаторите търсят отговор от гласуващите.

Кое е любимото българско дърво на годината

Конкурсът събира онези скъпи на сърцето ни дървета, с които ни свързват лични или семейни спомени, които са се превърнали в пазител на дадена природна местност или населено място, които сплотяват общностите и са неделим участник в техните делници и празници.

Конкурсът търси нашата жива връзка с природата и ни припомня огромната роля на дърветата – роля, която не се свежда само до благата, с които ни даряват – свеж въздух, чиста вода, място за почивка и зареждане сред природата, но се простира и до значението и непреходното им присъствие в народната ни памет, обичаи, култура, символика.

Сред дърветата, от които можем да избираме, се открояват достолепни екземпляри, отдавна превърнали се в почитани членове на местните общности, като Дъба в родното село на Йордан Радичков (с. Калиманица, обл. Монтана), Големия цер в махала „Лакарево“ (с. Гумощник, обл. Ловеч), Старата черница в градинката срещу Районен съд – Велики Преслав, Вековният дъб при с. Клисура, обл. Софийска, Бялата черница при с. Звиница, обл. Кърджали, Стария дъб край манастир „Св. Димитър“ (с. Габра, общ. Елин Пелин), Буешкия дъб (с. Петрелик, общ. Хаджидимово).

Трогателни са и личните разкази, свидетелстващи за силната привързаност на хората към дървета, които са знакови за семейството им, пазят родовата им памет и са неизменен участник в събитията от техния живот, като дивата круша в с. Тъжа, обл. Стара Загора, гръцкия орех в центъра на с. Чеканчево, обл. Софийска, ябълка в с. Божичен, обл. Русе.

Победител ще бъде дървото, което събере най-голяма подкрепа в онлайн гласуването до 20 януари 2021 г. То се провежда на интернет страницата на конкурса, като от днес до края му броят на подаваните гласове ще бъде скрит, за да се запази елемент на изненада при обявяване на резултатите, обявяват организаторите.

Участниците, номинирали отличените дървета, ще получат награди, експерти арбористи ще извършат оглед на дървото победител в основната категория и ще изготвят препоръки за необходима грижа. То също така ще представи страната ни през февруари 2021 г. в международния конкурс „Европейско дърво на годината“, където ще се състезава с победителите в националните конкурси на други 13 държави.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Граничният пункт "Кулата-Промахон''

Край на опашките на "Кулата"

Медик подготвя ваксина на “АстраЗенека”

Столични болници подновяват "зелените коридори" за ваксинация

Бойко Борисов

Борисов: Преговаряме с Гърция и Франция за ваксини назаем

Доц. Ангел Кунчев

Ангел Кунчев: Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина

52 професионални направления: Доходи и кариери

52 професионални направления: Доходи и кариери

Ирена Димова е водач на ПП ГЕРБ-Монтана

Ирена Димова е водач на ПП ГЕРБ-Монтана за парламентарния вот

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber