Проф. Ангелов: Най-разумно е връщането на 3 класа (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9421100 Проф. Ангелов: Най-разумно е връщането на 3 класа (Видео) Проф. Ангелов: Най-разумно е връщането на 3 класа (Видео) www.24chasa.bg
Проф. Костадин Ангелов се реимунизира срещу COVID-19 СНИМКА: Велислав Николов

Проф. Костадин Ангелов се реимунизира срещу COVID-19

Проф. Костадин Ангелов се реимунизира срещу COVID-19. Втората доза ваксина му се поставя аудиторията на Клиниката по неврология на УМБАЛ "Александровска".

"Току-що получих втората доза от ваксината и след 10 дни ще съм абсолютно спокоен и сигурен, и тогава вече ще мога да видя баща си", каза той на брифинг след ваксинацията.

"Най-разумно е връщането на 3 класа с постепенно връщане на учениците. 3 седмици ще са в училище, 3 седмици ще отсъстват", добави той. 

"Във всеки регион нещата с ваксинациите са много различни. В Русе имунизационните граждани са в центъра на града и са подходящо място за ваксиниране на учителите. За другите места обсъждаме 2 възможности - да се ходи на място в училищата или в РЗИ", каза Ангелов. 

"Възможностите на ваксините са обнадеждаващи. Всеки може да бъде преносител. Болният човек в най-голяма вероятност има възможност да заразява", добави той. 

“Нека бъдем разумни, нетърпението не е най-добрият съветник в тази ситуация. Наш дълг е да ги задържим", каза още той. 

"Ресторантьори и хотелиери са много важен бранш, но те не са наш приоритет", добави здравният министър.

"Разпространяват се фалшиви твърдения - че България не е поръчала достатъчно ваксини. България е поръчала от всички видове ваксини срещу COVID-19 без да се ръководи от фирма или от нечий интерес. Това се прави от български политици, от различни представители на всички политически партии. Българската държава не е вземала политическо решение за доставките на ваксините", каза още той.

Твърдението, че след първата доза ваксина се постига 80 процента защитеност за ваксинирания, е лъжа, каза още министър Ангелов. По думите му няма нито едно проучване, което да е с първична крайна цел изследване на имунитета след първа доза ваксина. Всички проучвания са с първична крайна цел изследване на ефективността на ваксината след втора доза.

В публичното пространство се разпространяват неверни факти, каза още той. Първият е, че България не е поръчала достатъчно ваксини за всички. Това се прави от представители на различни политически партии, обикновено опозиционни. В нито един момент българската държава не е взимала политическо решение, свързано с броя и доставките на ваксините. Затова и помолих всеки да не се заиграва политически с тази тема и да не прави спекулации. В момента спекулациите с COVID-19 са свързани със здравето на хората и това е много опасно. Всички тези политици не носят отговорност какво се случва с българския народ, единствено отговорност носи българското правителство. Това, че те постоянно критикуват без да дават отговор на въпросите които поставят, е много лесно. Тези политически мераклии на практика са социални лешояди, хранещи се от грешките на хората, които воюват на терена на войната с COVID-19, добави още министър Ангелов.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи, че предстои среща с образователния министър, с представители на синдикатите в системата на образованието и с работодателските организации, на която ще се обсъди ваксинирането на българските учители и мерките след 4 февруари.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

418 новозаразени с COVID-19 - 9% от тестваните, излекувани са 1441

418 новозаразени с COVID-19 - 9% от тестваните, излекувани са 1441

СНИМКА: Pixabay

Ваксините на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън" под лупа в ЕС и САЩ

СНИМКА: Pixabay

12 694 новозаразени с коронавирус за последното денонощие в Италия

СНИМКА: Pixabay

Франция налага задължителна карантина на пристигащите от няколко страни

СНИМКА: Pixabay

Проф. Христова: При българския щам има замяна на една аминокиселина с друга

СНИМКА: Pixabay

Празна средна седалка в самолетите може да намали заразата с коронавирус

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber