Татяна Дончева при президента: Гласуване по пощата за всички, които го искат (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9406980 Татяна Дончева при президента: Гласуване по пощата за всички, които го искат (Видео) Татяна Дончева при президента: Гласуване по пощата за всички, които го искат (Видео) www.24chasa.bg
Кадър и видео Фейсбук/Румен Радев
Кадър и видео Фейсбук/Румен Радев

Президентът Румен Радев продължава консултациите си с представители на политическите сили. Той се срещна с Татяна Дончева от "Движение 21", Димитър Делчев от Движение "България на гражданите" и Настимир Ананиев от "Волт".

Ключов въпрос е, че гласуването трябва да бъде съобразено с максимални здравни изисквания. Не само на болните и карантинираните, но и на всички български граждани, категорична бе Дончева. И поиска преосмисляне на технологията на гласуване. На вота по пощата не трябва да се гледа като на екзотичен въпрос. Вярно е, че пощите у нас не са в най-прекрасно отношение, но ги има в цялата страна, допълни тя.

А тези, които ще разнасят урните - ще влизат ли в домовете на хората, попита Дончева. И ги определи като "някакви камикадзета".

Тя коментира и темата за членовете на СИК, като обясни, че те трябва да бъдат ваксинирани, но това да не е задължително.

До гласуване по пощата трябва да бъдат допуснати всички, които желаят да го направят, поради притеснения за здравето им, а не само тези под карантина, категорична бе Дончева. Лицето да декларира, че желае да гласува по пощата, да се подпише с всичките си данни, а изборната комисия да му изпрати па по пощата бюлетините и пликовете. Оттам то ги връща обратно вече с вота си -  бюлетината и малко пликче с данните му, които са сложени в голям плик. Можело да се сложат контейнери и кутии като урни, в които да се пускат пликовете с вота на хората. А един можел да занесе повече от 1 плик, стига вътре да го имало малкото пликче с всички отличителни данни.

Накрая комисията отваря пликовете и по малките установява кое е гласувалото лице - ако искат управляващите да запишат, че тези отделни пликове могат да се сложат в отделна урна, обясни Дончева по повод конституционната разпоредба за тайната на вота.

Нямало да има проблем с дублиране при гласуването, защото това можело да се установи от комисията.

Според Дончева видеонаблюдение трябва да има не само при процеса на отваряне на урните, броенето и записването на данните в протокола, но и през целия изборен ден в общото помещение на СИК, за да има контрол при броя гласували и пусналите бюлетини.

Според нея трябвало да има контрол върху дейността на "Информационно обслужване" още преди да започне обработката на данните от изборите.

За кампанията - в рамките на разумното трябва да се осигури достъп до обществените медии на всички, категорична е Дончева. Тя апелира ЦИК да се съобрази с план сметката, която необществените медии предоставят. Не може да няма неплатени публикации, а ако това е невъзможно, поне да има регулиране на тарифите, защото много медии използват изборите ден-година храни, каза тя. Няма кой да извади такива пари за избори и няма как да се осъществи така нормален изборен процес, допълни тя.

В условията на пандемия и за първи път въвеждане масово на машини за вот е необходима масова видео кампания за разясняване как ще се гласува. Според Дончева гласуването с машина не е по-различно от тегленето от банковат, както пенсионерите си теглят пенсиите. Ако машините за заразяване са толкова опасни, защо не сме спрели банкоматите, попита тя. 

Според Дончева е разумно изборите да са към средата на април.

Държавата няма да е направила нужното по отношение на ваксините до изборите, за да отидат хората спокойно да гласуват, сочи пък анализ на Движение "България на гражданите" въз основа на поръчаните бройки ваксини от правителството - които щели да са около 500 хиляди. Най-много от ниската избирателна активност печелят управляващите и този хаос в процеса на ваксинирането обслужва именно тях, за да ги е страх хората да отидат до урните, обясни Димитър Делчев. Според него съгласно плана за доставка на ваксини България ще получи много по-малко ваксини от държави със сходно на нашето население. България до юни месец ще бъде много по-назад от останалите държави, при положение, че това можеше да не е така, допълни той.

В момента, в който приключи изборният ден, флашката от всяка машина атоматично да се занесе в РИК и ЦИК и резултатът автоматично да се отчита там, а не в секционната комисия и да няма ръчно броене на бележки, предложи Делчев. Само така избирателите, гласували с машини, щели да бъдат сигурни в това, че няма да се манипулират резултатите от вота им.

За да има обаче доверие във флашката, че тя отразява коректно вота на всеки българин, преди това трябва да има ясна методика за сертифициране и тестване на машините, която да внуши доверие в тях, отговори Радев. И критикува властта, че не се е допитала до всички партии, които имат интерес от машиното гласуване, както и че забавя целия процес.

Да има преброителни центрове като в Ирландия, предложи Настимир Ананиев от "Волт". Според него като такива можело да бъдат използвани Общинските избирателни комисии. Тогава проблемът с видеонаблюдението отпада, защото там има по-добра комуникация. Освен това може да се сложат и камери, защото там няма да има гласуване, а само броене на бюлетините, обясни той.

Според него възможността за манипулиране на изборите можело да се разбие с ротация на председателите на СИК - ако са били на последните избори такива, да не са и на настоящите. Така щели да се предотвратят част от порочните практики.

Когато управляващите се съгласиха на мобилните секции, аз изтръпнах - да не се окаже преди вота, че цялата администрация е под карантина, че броят на карантинраните рязко ще скочи преди вота, попита лидерът на "Волт". Затова трябва да се види много внимателно как ще бъде контролиран този процес, ще има ли наблюдатели, или тези урни ще се превърнат във вратичка за връщането на управляващите пак на власт, коментира Ананиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Политологът проф. Румяна Коларова КАДЪР: БНТ

Проф. Коларова: При победа на ГЕРБ ще се окаже, че Радев е креслива алтернатива

Петър Марков. Снимка Би Ти Ви

Д-р Петър Марков: Английският щам е по-смъртоносен

 АЕЦ "Козлодуй"

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" работи

Малките стъпки към големите мечти за 7 700 000 лева

Малките стъпки към големите мечти за 7 700 000 лева

Бистра Кирова,  главен изпълнителен директор на "Музейко".

Бистра Кирова: В “Музейко” децата строят сгради на Луната, ракети и луноходи

566 новозаразени с коронавирус, 5,8% от тестваните, 1248 излекувани

566 новозаразени с коронавирус, 5,8% от тестваните, 1248 излекувани

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber