Нинова: БСП не воюва с президента (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9401962 Нинова: БСП не воюва с президента (Видео) Нинова: БСП не воюва с президента (Видео) www.24chasa.bg
БСП на консултациите при президента Румен Радев за парламентарните избори СНИМКИ: Николай Литов

"Бих искала да разсеем едно внушение, което съществува в публичното пространство - за отношенията между БСП и президента. Ние не воюваме с президента и президентската институция." Това заяви соцлидерката Корнелия Нинова в началото на консултациите при президента Румен Радев за парламентарните избори. Тя попита Радев за мнението му, за да се затвори темата веднъж за винаги.

„Благодаря, че започнахте с това. Аз не искам да разсейвам нищо, понеже никога с г-жа Йотова не сме давали някакъв повод, че имаме особено отношение или някакъв раздор с БСП", отвърна президентът.

"Напротив, навсякъде където ходим из страната, имаме изключително радушно посрещане и открит диалог и комуникация с всички български социалисти. Ние сме подкрепени и издигнати от БСП, поели сме ангажимент да представляваме тези хора в техните надежди за една по-справедлива и по-успешна България. Никога с г-жа Йотова не сме отстъпвали от този ангажимент. Напротив, вие знаете, че винаги сме подкрепяли усилията които водите БСП да се изгражда като силна опозиция, от която България има нужда. Защото без силна опозиция, демокрацията залинява", допълни държавният глава.

Аз никога не забравям откъде съм тръгнала, категорична бе пък Илияна Йотова.

След като изясниха отношенията помежду си, лидерката на БСП и президентът минаха на темата за предстоящите парламентарни избори.

„Тази година ни предстоят два избора. Виждаме, че консултациите са съсредоточени предимно върху парламентарните, тъй като те са непосредствено по-скоро, но трябва да отбележим, че те са два - и парламентарни, и президентски. С президента имаме обща цел - запазвайки здравето на хората, да бъдат проведени изборите така, че да гарантират максимална избирателна активност. Това е необходимо не просто на партиите, а на държавата, на България и на държавността. По този начин и партиите, и избраните институции, ще имат по- голяма легитимност и представителност“, заяви Нинова.

„Втората ни цел е чрез тези избори да се промени порочния модел на управление, на който ние 4 години сме категорична и ясна опозиция. Трето, изборите да са прозрачни, честни и да гарантират, че резултатите, които имаме, са реалната воля на гражданите“, допълни соцлидерката.

БСП категорично и в годините е защитавала машинното гласуване като гаранция за честни и неопорочени избори. И смесването на вота с машини и хартия е отстъпление от този принцип, каза Нинова.

Активна регистрация за вота като гаранция за изчистването на избирателните списъци от мъртви души, иска още соцпартията. Както и видеонаблюдение.

БСП подкрепя идеята за създаване на избирателен район за българите в чужбина, която бе лансирана от Мая Манолова на консултациите при президента през уикенда.

Гласуване по пощата е възможно само, ако има активна регистрация. Иначе би било само добро пожелание, обясни Нинова.

БСП е против гласуване в два дни.

Датата на изборите е във вашите правомощия. Ние сме готови за избори и ще се съобразим с датата, която определите, каза още лдерката на БСП.

Червените предлагат да се увеличи заплащането на членовете на СИК.

„Имаме мнение и на Венецианска комисия, и на експерти, че е лошо да се променя законодателството в последния момент. Имаме и лош опит, че отвори ли се Изборният кодекс, обикновено това мнозинство го прави по-лош, отколкото по-добър. Предвид ситуацията сме готови, когато от ГЕРБ внесат промените в парламента, да ги гласуваме разумно в рамките на епидемиологичната обстановка с една цел - всеки да може да гласува свободно и спокойно”, каза още лидерката на БСП.

Очевидно заради епидемичната обстановка тази година няма да можем да направим традиционна кампания, а тя ще се води повече през медии и социални мрежи. Но ние сме съгласни медийното време да се разпредели справедливо между големи и малки партии, за да може всеки да покаже платформата си, каза още Нинова. И изтъкна, че само БСП до момента е представила програмата си "Визия за България".

В Изборния кодекс има изрична забрана за заснемане, но при гласуването. От друга страна има позитивна уредба, че като приключи гласуването и се състави протокола, той може да се дава като копие извън изборната стая на партии и коалиции, обясни секретарят по правни въпроси на държавния глава проф. Емилия Друмева. Така тя аргументира, че се очаква позитивна уредба на възможността да има видеонаблюдение и заснемане с джиесеми след приключване на изборния ден - на броенето на бюлетините и съставянето на протоколи. Това ще повиши доверието в прозрачността на изборния процес, обясни Друмева. Според нея това трябва да се реши с промяна в Изборния кодекс, а не с правила на ЦИК.

Ако се възприеме да има вот с подвижна урна за карантинираните, към всяка секция ли ще има такава урна и кой и по какви критерии ще преценява къде да бъде създадена подвижна секция, попита Друмева. И обясни, че този въпрос трябва да бъде решен с промени в Изборния кодекс, а не в Закона за извънредното положение, както предлагат управляващите, защото такова правно наслагване щяло да доведе до колизия.

Подобен проблем има с личните карти с изтекъл срок, където според Изборния кодекс има специална процедура, според която той трябва да е извадил специален документ. А в Закона за извънредното положение е разписано, че срокът на документите се удължава с 6 месеца. Какво да приложат тогава секционните комисии, попита Друмева.

В разговорите ни с българите в чужбина се оказа, че много от тях са в хипотезата с изтекли документи и на практика заради засилените мерки в страните, в които живеят, те не могат да стигнат до консулствата ни. И по такива причини голяма част от тях няма да могат да гласуват, каза и Илияна Йотова. Тя обясни, че в много страни няма да могат да бъдат разкрити секции заради локдаун с по-сериозни ограничения. Затова българите зад граница искали гласуване по пощата с активна регистрация.

Оставаме с усещането, че здравните правила ще бъдат извадени в последния момент, коментира още Йотова. И обясни, че и от сдружението на общините са поискали по-бързо тези мерки да станат ясни.

Вицепрезидентът постави и въпроса за забавянето на доставката на машини и всички неясноти по логистиката около тях.

В годините, в които сме обсъждали машинното гласуване, управляващите системно саботират този процес. Не само със забавянето на поръчката, но и с всяването на страх у хората, че машините са опасни за здравето им, отвърна Корнелия Нинова. При тях това е последователна политическа позиция, защото машините не са добре за техния вот, допълни тя.

Радев напомни, че е поставил въпроса за машинното гласуване точно преди 1 г., но управляващите не предприели стъпки в посока реализирането му.

Може ли да стане конфликт между здравните мерки и възможността наблюдателите и застъпниците на партиите да присъстват на броенето на бюлетините, попита още Радев и призова да се пристъпи внимателно към темата за видеонаблюдението.

Той отново поиска приоритетно ваксиниране на членовете на секционните комисии, особено на мобилните, както и на застъпници и наблюдатели по желание.

Ще имаме предвид всички ваши въпроси и опасения при разглеждането на промените в Изборния кодекс, обеща Нинова. С нашата и опозиционност, но и конструктивност при решаването на тези въпроси, за да са спокойни българските граждани и да са сигурни за здравето си, допълни тя.

Благодаря ви за конструктивно поведение и широк поглед върху изборния процес, отвърна Радев. За да се получа крайния резултат - легитимен парламент, който да излъчи ползващо се с доверие правителство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Европейската комисия иска да насърчи потреблението на биохрани, като при това предприема мерки те да са достъпни като цени за повечето европейци.

25% от земята в ЕС ще е за биохрани до 2030 г.

Щабът беше създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари 2020 г.

Правителството закри Националния оперативен щаб - НОЩ

Най-ниска е заболяемостта във Видин, Разград и Кърджали.

Най-много болни от COVID-19 - в София, Варна, Русе, Перник и Софийска област

Вижте актуалната обстановка по пътищата на страната

Вижте актуалната обстановка по пътищата на страната

Снимка Архив

Решено: Изтегляме военния си контингент от Афганистан до началото на септември

Бойко Борисов

Бойко Борисов излиза в отпуск, няма да е в парламента утре (Видео)

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber