Обратно броене за Черно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/9346014 Обратно броене за Черно море Обратно броене за Черно море www.24chasa.bg

Никога няма да забравя как като дете се потапях с шнорхел и маска в Черно море, водата беше кристално чиста, а аз във водораслите с часове ловях морски игли, кончета и скариди, които бяха в изобилие. Рибата тон, черноморската скумрия и атлантическата есетра вече бяха изчезнали завинаги, но в онези години под водата все още можеше да се види тюленът монах.

А знаете ли, че преди много години в нашето море е имало дори стриди, но черноморски вид, не отглеждани във ферми? А за последно кит е видян в устието на река Камчия преди 94 години. Ако не вярвате за китовете, проверете какъв скелет съхраняват в природонаучния музей в Тбилиси, Грузия :)

За жалост обаче тези идилични описания принадлежат на далечното минало, а към днешна дата Черно море е едно от най-замърсените на планетата. С петролни продукти, биогени, торове, които бликат всяка секунда от големите реки и особено от Дунав, която климатолозите наричат клоаката на Европа. Липсата на големи течения, на циркулация на водата, цъфтежът на водораслите заради високите температури, предизвикани от глобалните промени в климата, бруталното тралене с мрежи на морското дъно... Това са големите врагове на чистотата и биоразнообразието на Черно море, зад които, разбира се, винаги стои един непредсказуем фактор – човекът. В необратимото убийство на екосистемите се включват и агресивни видове, пренесени с големи кораби от чужди морета. Рапанът унищожава черноморската черна мида, която като основен биофилтър пречиства водата. Навлезли през Босфора гребенести и медузи пък изяждат храната на малките рибки. Много видове водорасли, които са поддържали огромни рифове, пълни с живот, са отдавна унищожени от замърсяването.

Мъртвият планктон се увеличава, а бактериите, които го разграждат, изчерпват кислорода. Това е драматичен колапс и обратното броене е започнало отдавна. А най-страшното е, че с всяка изминала година морето става все по-пусто. Но въпреки апокалиптичните данни българските учени от Института по океанология в компютърни симулации и изследвания чертаят и някои оптимистични сценарии за самоочистване. На техните прогнози, историята на замърсяването и изчезващите видове сме посветили главната история в този коледен „Космос“ с уникални снимки на подводния фотограф Любомир Клисуров, един от големите изследователи на Черно море.

Ще се потопим дълбоко и в историята на големите цивилизации, за да видим как египетските ритуали и божества са проникнали в културата на траките, включително и по земите на днешна България. В далечни океани ще търсим как в древността е била заселена красивата Полинезия и защо в XXI век хората продължават да правят велики географски открития. Ще научите и причините човечеството да боготвори Диего Марадона, както и драматичната история на последния дуел на великия руски поет Александър Сергеевич Пушкин.                        

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Видео

Как личният фотограф на Георги Димитров научи Живков да снима документи (Видео)

Как личният фотограф на Георги Димитров научи Живков да снима документи (Видео)

Тина Търнър. СНИМКА: АРХИВ

Певицата Тина Търнър и съпругът й се сдобиха с огромно имение на Цюрихското езеро (Видео)

Последното денонощие на акад. Титянова и съпруга й

Последното денонощие на акад. Титянова и съпруга й

Вижте изригването на вулкана в Тонга от космоса (Видео)

Вижте изригването на вулкана в Тонга от космоса (Видео)

Северна Корея изтреляла днес две предполагаеми балистични ракети (Видео)

Северна Корея изтреляла днес две предполагаеми балистични ракети (Видео)

МИТЬО МАРИНОВ

Без сертификати и тестове за депутати. Само детектор на лъжата (Видео)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber