В дигиталната класна стая учат най-важното умение: сам да търсиш знание

https://www.24chasa.bg/novini/article/9343155 В дигиталната класна стая учат най-важното умение: сам да търсиш знание В дигиталната класна стая учат най-важното умение: сам да търсиш знание www.24chasa.bg

Във врачанската гимназия “Козма Тричков” отчитат, че онлайн обучението прави активни ученици, които преди не са се изявявали

Проектът “Образование 4.0” на вестник “24 часа” и VIVACOM, който стартира през 2018 г., изведе темата за трансформацията на класната стая в синхрон с революцията в дигиталните технологии.

Като част от инициативата беше популяризирано използването на облачни платформи за обучение и споделяне на ресурси, правене на тестове и оценяването им онлайн и дистанционно, използване на електронен дневник, мултимедийни платформи за учебно съдържание като видеоуроци и други начини за по-ефективен учебен процес.

Ползите и предимствата на дигитализацията се доказаха на практика по време на извънредното положение.

Продължаваме да разказваме за добрите примери при използването на технологиите в българското образование.

Още преди пандемията в средното училище “Козма Тричков” във Враца имаше часове и занятия в електронна среда. Ситуацията с коронавируса ускори използването на дигитални ресурси и решения. Преподавателите в гимназията имаха и известна подготовка за подобен преход. Част от тях бяха участвали в обучения по програма “Еразъм+” и беше въпрос на време и мотивация този начин на работа да стане масов. 

Днес, придобили и практически опит, учителите се чувстват все по-уверени в използването на цифровите технологии. Учебният процес е много по-интерактивен и по-увлекателен.

“Създаде се атмосфера на внимание и желание за участие, подобри се мотивацията за учене, а оттам и резултатите са удовлетворяващи - казва директорката на гимназията Нели Борчева. - А

от анонимност

излязоха много

ученици,

които в другите условия не бяха активни и не се изявяваха.”

За младите хора дигиталната комуникация е нещо естествено и затова учебният материал се възприема по-лесно, когато е представен така. Затова простото разказване на урока не е преподаване и слушането не е разбиране. Наложи се да се преосмисли организацията на учебния час.

Според Нели Борчева анализът на работата в електронна среда за миналата учебна година показал, че голяма част от учениците намират новата форма на обучение за интересна, мотивирани са да създават собствени продукти - видео- и аудиозаписи, презентации, интервюта, анимации, колажи, и да прилагат на практика знанията по няколко предмета.

Работата в електронна среда стимулира креативността на учениците, развива въображението им, а тъй като се изискват комплексни познания по няколко предмета повишава се и мотивацията за учене. Много успешно в гимназията се работи и чрез проектно базираното обучение.

След минаването на онлайн обучение през ноември са

създадени екипи

- виртуални

класни стаи,

за различните видове подготовка.

Както споделят преподавателите, комуникацията с родителите е много важна. Тя става чрез виртуални срещи и електронния дневник.

През тази учебна година във врачанската гимназия прегърнаха доста ентусиазирано иновацията за обучение по финансова грамотност чрез интегрирано междупредметно взаимодействие. С нея училището е вписано в списъка на иновативните.

Теми от сферата на финансовата грамотност ще бъдат преподавани през призмата на учебното съдържание по математика, чужд език, география и икономика и предприемачество.

Така се излиза от сферата на конкретния учебен предмет и се преминава в контекст на ученето на основата на общочовешки теми и проблеми.

Предстои този добър опит да бъде споделен с партньорски училища от Димитровград и Пазарджик.

Когато започна обучението от разстояние, на гимназия “Козма Тричков” се наложи да даде на нуждаещи се ученици само 12 таблета. От средствата на училището бяха предоставени и лаптопи на учителите.

В 14 от 16-те стаи в сградата са

монтирани

интерактивни

дисплеи

със съответния софтуер, което променя начина на обучение на целия клас.

Дигиталното представяне на учебния материал е онагледено с мултимедийни и 3D ресурси.

Учителите и учениците имат възможност да създават свое съдържание. На учениците в прогимназиален етап са предложени занимания, насочени към природните и дигиталните науки в избираемите часове и извънкласните дейности, с което се цели да се провокира интересът им към STEM направлението.

В училището

се обучават

424 ученици от

V до ХII клас,

разпределени в 16 паралелки. Педагогическите специалисти са 29, а повечето от тях имат висока степен на квалификация.

Учениците в гимназиалния етап се обучават в профилирани и професионални паралелки. Профилите са “Предприемачески” и “Икономическо развитие”.  

От тази учебна година има прием в 2 професионални паралелки - “Администрация и управление”, професия “Икономист”, която надгражда и развива обучението в профил “Предприемачески”, и професионално направление “Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника”, специалност “Техник по автоматизация”.  

С тазгодишния прием се поставя началото на превръщане на гимназията в училище от ново поколение, ориентирано към съвременните тенденции.

Успешен партньор на “Козма Тричков” е врачанската симфониета. Чрез нея се реализира

музикалната

образователна

програма на

фамилия

Ешкенази

“Фортисимо клас”. Фондация “Инициатива за финансова грамотност” пък е водещият партньор на гимназията в реализирането на иновативния проект, както и местни бизнес и финансови институции.

“За нас е много важно да не загубим човешкото лице на общуването, макар и виртуално - допълва директорката Борчева. - И затова се стремим във виртуалния учебен час да имаме същото поведение и самоконтрол, както в присъственото обучение в класната стая. Стараем се да възпитаваме и изискваме да се спазва определен тип онлайн поведение, онлайн култура.”

Учителите усещат, че обучението от разстояние е най-добрата възможност в сегашната ситуация. В същото време виждат, че обучението в електронна среда е първата стъпка към формиране на важното умение за мотивиране на учениците сами да учат.

“А това е важно, защото светът се променя драматично бързо и не можем да си позволим да изоставаме. И ако нямаш умението сам да търсиш знание, много трудно ще се справиш с предизвикателствата”, казва Нели Борчева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Образование

Проф. д-р инж. Ивайло Копрев – ректор на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“

Проф. д-р инж. Ивайло Копрев: Учебните планове в Минно-геоложкия университет са разработени съвместно с бизнеса

"Кандидатстудентски наръчник" - изтегли от тук безплатно приложението

"Кандидатстудентски наръчник" - изтегли от тук безплатно приложението

Университет "Проф. д-р Асен Златаров" Ви обещава: Вашето бъдеще Ви очаква в нашите аудитории

Университет "Проф. д-р Асен Златаров" Ви обещава: Вашето бъдеще Ви очаква в нашите аудитории

Добре дошли в Медицински университет – Варна

Добре дошли в Медицински университет – Варна

Икономически университет – Варна: Изберете ни днес, за да успеете утре!

Икономически университет – Варна: Изберете ни днес, за да успеете утре!

Постиженията на Аграрен университет – Пловдив

Постиженията на Аграрен университет – Пловдив

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber