След 3 дни ясно кои ще са първите ваксинирани медици (Видео, обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9296572 След 3 дни ясно кои ще са първите ваксинирани медици (Видео, обзор) След 3 дни ясно кои ще са първите ваксинирани медици (Видео, обзор) www.24chasa.bg
Здравният министър проф. Костадин Ангелов се срещна с директорите на РЗИ-тата, отговорни за логистиката на ваксините по райони.
Здравният министър проф. Костадин Ангелов се срещна с директорите на РЗИ-тата, отговорни за логистиката на ваксините по райони.

Рано е да се говори за отваряне на всичко след 21 декември, каза министър Ангелов

Три дни срок получиха регионалните здравни инспекции, за да направят списъци с имената на първите лекари, медсестри и санитари, които ще бъдат ваксинирани веднага след Нова година. Те ще получат от ваксината на “Пфайзер”, от която България чака 125 000 дози, достатъчни за имунизацията на 60 000 души.

До четвъртък РЗИ-тата трябва да направят списъци на медиците на първа линия, които са заявили желание да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 след Нова година. Отговорни за списъците са инспекциите, натоварени и с логистиката на ваксините в шестте района на страната според Националния ваксинационен план. 

Това обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща в понеделник с директорите на здравните инспекции във Враца, Велико Търново, Варна, Бургас, Пловдив и София-град.

До края на седмицата те, заедно с директорите на останалите регионални здравни инспекции в областта, за която отговарят, ще трябва да изработят и ясен план за логистиката, необходимостта от мобилни екипи и техния брой.

“В понеделник ще се съберем отново, за да уточним всички специфики на съответните райони”, обясни Ангелов.

Ремонти на всички помещения, в които ще се поставят специалните хладилници за съхранение на ваксините срещу COVID и имат такава нужда, са започнали от петък, каза още здравният министър.

Във всички РЗИ-та ще има големи фризери, където ще бъдат разположени ваксините. Отделни малки хладилници, където да се съхранява ваксината, пък ще има при мобилните екипи, личните лекари, болниците, линейките и лекарските кабинети в училищата.

“Договорите за доставка на хладилниците ще бъдат сключени до края на годината, а в началото на следващата година те ще бъдат доставени. Важното е, че необходимите фризери за първата пратка са налични”, каза Ангелов.

Заради струпванията пред големите магазини през почивните дни по разпореждане на министър Ангелов са в ход проверки на РЗИ-тата в съответните области, като вече има наложени актове и предписания. В София до момента са 6. Ако мерките продължат да не се спазват, следва затваряне на търговските обекти, предупреди Ангелов.

Имало консенсус по отварянето на детските градини и ясли от понеделник, както предложи премиерът Бойко Борисов.

“От числата, които наблюдаваме, имаме готовност за това. Преди седмица на брифинга казах, че това ще бъде първата мярка в зависимост от заболяемостта”, каза министърът.

Още било рано обаче да се говори за пълно разхлабване на мерките и отваряне на всичко след 21 декември, каза още здравният министър. Това зависело от резултатите на анализите в седмицата след 14 декември.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кабинетът на Бойко Борисов в централата на ГЕРБ

Партиите, минали 1%, не плащат наеми по закон, но Минеков ще гони само ГЕРБ

Преброяването започна на 7 септември

1/3 от българите вече са се преброили

Гласуване с машина

Българите зад граница ще гласуват в близо 70 държави на 14 ноември

Антон Хекимян

Антон Хекимян: В журналистиката името тежи още повече, за мен е важно то да бъде чисто

Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Кантарджиев: Няма да вляза в политиката

АНДРЕЙ ЧОРБАНОВ

Чорбанов обяви, че представя БГ ваксина, а то било доклад

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber